GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nedrasad kyrktupp väcker starka känslor

Kyrktuppen blåste ner i samband med stormen Gudrun, och har sedan inte monterats upp igen - trots ett avgivet löfte.
Nu börjar byborna i Flemmingeland tröttna på långbänken.
Flemmingeland • Publicerad 18 maj 2018 • Uppdaterad 19 maj 2018
Bybor i Flemmingeland har väntat länge på att kyrktuppen ska återplaceras på taket. Nu har de tröttnat på långbänken.
Bybor i Flemmingeland har väntat länge på att kyrktuppen ska återplaceras på taket. Nu har de tröttnat på långbänken.Foto: Jan Stenqvist

När stormen drog fram över Småland 2005 orkade metalltuppen på kapellets tak inte stå emot de väldiga krafterna. Fästet bröts sönder och tuppen föll till marken.

Och där har den blivit kvar.

– Jag vet att kyrkan tidigare lovat att tuppen skulle få återta sin plats, och jag har flera gånger gjort påstötningar om det här. Men det händer aldrig något. Det är tråkigt, vi tycker det sänder en signal om att Nybro pastorat inte bryr sig så mycket om kapellet. Så det är det vi undrar: Vad vill kyrkan med Flemmingelands kapell? säger Folke Israelsson som bor i närheten.

Kapellet byggdes på 1930-talet och blev en samlande punkt för landsbygden utanför Flerohopp. Marken visade sig dock vara privatägd. Detta har sedan några år reglerats genom en gåva till kyrkan från dåvarande ägaren Gunvor Abrahamsson.

Tuppen är gjord i metall och är monterad på en tung stång. Efter att den rasat till marken har den ännu inte återfått sin placering.
Tuppen är gjord i metall och är monterad på en tung stång. Efter att den rasat till marken har den ännu inte återfått sin placering.

– Hon var engagerad i kapellet, ville att allt skulle vara snyggt och i ordning. Hon fick också löftet om att tuppen skulle återta sin plats. Vi tycker att kyrkan borde uppfylla ett sådant löfte, säger Folke Israelsson.

Kapellet användes tidigare flitigt för bland annat bröllop och andra samlingar. Numera används den mest för termins- och läsårsavslutningarna för barnen vid Flerohopps skola.

– Kyrkans personal är här ett par gånger om året och klipper av gräset. På så sätt har väl skötseln på senare år blivit något bättre, men kyrktuppen vill de inte kännas vid. För oss har det ett stort symbolvärde att tuppen återplaceras på sin rätta plats, menar bybon Ingvar Petersson.

Fästet på taket gick sänder när stormen rev ner kyrktuppen.
Fästet på taket gick sänder när stormen rev ner kyrktuppen.

Stefan Henrixon, pastoratets fastighetsansvarige, säger att tuppen kom upp på agendan i samband med att klockstapeln fick ny tjära förra året.

– Det hade varit ett bra tillfälle, men det fungerade tydligen inte; det fanns inte rätt säkerhetsutrustning för att arbeta på kyrktaket. Dessutom hade det behövts en smed. Jag förde frågan in i vår organisation, men den har stannat där, säger han.

Lars Ström, kyrkoherde i Nybro pastorat, menar att även om kyrkan inte längre använder kapellet mer än vid enstaka tillfällen så ska fastigheten ändå hållas i gott skick.

– Vi kommer dock inte att ta dit en skylift enbart för att återplacera kyrktuppen; det får i så fall ske i samordning med andra arbeten på kapellets tak om och när det blir aktuellt.

– Pastoratet kommer under denna mandatperiod att se över alla fastigheter och sedan göra en bedömning. Vad gäller Flemmingelands kapell så kan jag idag inte se att vi har något bruk för den. Samtidigt förstår jag känslorna hos människor som kanske dagligen ser ett hus som är betydelsefullt för dem, säger han.

Kan det bli aktuellt för kyrkan att göra sig av med kapellet?

– Ja, det skulle kunna bli så.

Jan StenqvistSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.