Miljonöverskott för kommunen

2005 blev ett bra ekonomiskt år för Nybro kommun. Det preliminära bokslutet talar om ett överskott på 14,6 miljoner kronor.
Nybro • Publicerad 9 mars 2006

Kommunens ekonomer och revisionen håller just nu på att granska siffermaterialet. På onsdag i nästa vecka görs en avstämning i kommunstyrelsens arbetsutskott och i slutet av månaden sker redovisningen i kommunstyrelsen.

- Vi gör ett riktigt bra resultat, som det ser ut i dag. Men jag vill nog undvika att kommentera siffrorna eftersom revisionen inte är klar, säger kommunalrådet Markus Lund (s).

Personalvarsel Den positiva prognosen har ändå fått omedelbara effekter. Nästa vecka träffar han barn- och utbildningsförvaltningen och de fackliga organisationerna för att diskutera de senaste personalvarslen inom skola och barnomsorg. För några veckor sedan kom beskedet att skola och barnomsorg varslar 15 anställda.

- Jag vill få klart för mig hur många av dessa som har direkt koppling till elevminskning och hur många som är rena besparingsåtgärder. Vi får se vad som händer, säger han.

Markus Lund flaggar också för att det nu kan finnas utrymme för extra stöd till den ekonomiskt tyngda omsorgsnämnden. I vår kommer den kommunala tilläggsbudgeten upp på kommunfullmäktiges bord.

- Det är framför allt omsorgen det handlar om. De har haft det kämpigt och behöver mer pengar, säger han.

Bokslutet ser ut att ganska precis pricka det budgetmål på 15 miljoner kronor som sattes upp för 2005. Det är resultat i den storleksordningen som behövs om kommunen ska kunna avsätta pengar till sina pensionsåtaganden.

Borgensåtagande 2004 gjordes visserligen ett överskott på 8,2 miljoner, men det resultatet svarade inte upp mot budgetmålet. 2003 blev överskottet 55 miljoner. Siffran överraskar, men kan förklaras med att det kommunala koncernbolaget Nybro Brunn bildades just det året.

Tidigare år har varit dystra. 2002 redovisade Nybro kommun ett underskott på 33,7 miljoner kronor efter att kommunen fått gå in med ett stort borgensåtagande då en bostadsrättsförening i Hanemåla gjorde konkurs.

Jan Stenqvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.