Mer än skolköket måste renoveras

Renoveringen av Kristvallabrunns skolas kök är ingen isolerad fråga. Projektet bör kopplas ihop med övrig renovering av skolan, anser tekniska kontoret.
Nybro • Publicerad 29 november 2003

Köksfrågan har en längre tid legat på politikernas bord, och är ännu inte avgjord. Det handlar om ett kök som knappast alls förändrats eller moderniserats på 50 år.

Köket motsvarar inte dagens krav, främst på grund av att diskningen inte är separerad från köket.

Vill göra mottagningskök

Barn- och utbildningsnämnden vill göra om tillagningsköket till mottagningskök. Kommunstyrelsen har inte tagit ställning.

Och nu börjar det bli bråttom.

Tekniska har två miljoner kronor i en pott nästa år för köksrenoveringar, men vill då veta vad som ska göras i Kristvallabrunn. Renoveringen bör göras under sommarperioden, när skolan har lov.

Kostnaden beräknas till mellan två och tre miljoner kronor, beroende på vilken typ av

kök som kommunledningen bestämmer sig för - samt vad kommunen i övrigt har för planer för skolan.

Svårtillgängliga toaletter

Förfrågan gäller inte bara köket.

Skolans största brister, anser tekniska, är toaletterna i källaren och att skolan i allmänhet är svårtillgänglig. Skolan har många trappor, men inga hissar.

Tekniska har nu tagit två alternativ för hur köket kan placeras.

"Vill man uppnå en bra kommunikation genom skolan bör köket få en annan placering. Vad man gör med köket har alltså stor roll även för framtida disponeringar", skriver tekniske chefen Bengt-Eve Petersson i en rapport som ska upp på tekniska nämnden nästa vecka.

Jan Stenqvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.