Massa arbete efter stormen

Sågverkens arbete med stormfälld skog och prisgarderingar har mötts av blandade reaktioner från skogsägarna. Men överlag har responsen varit positiv
Nybro • Publicerad 29 juli 2005
Foto: 

Orrefors sågverks AB har garderat sig mot kostnader i form av extra administration och sänkta timmerpriser. Efter stormen gjordes planer på hur allt stormfällt timmer skulle omhändertas. Då gjordes en stormprislista för skogsägarna. Med kalkyler som innefattade lagring, upparbetningskostnader och eventuella kvalitetsförluster på timret sänktes det normala virkesspriset med runt 30 procent. Reaktionerna från skogsägarna har varit blandade. Både vad det gäller garderingar mot prissänkningar och upparbetningshjälp.

"Stor frustration"

- Det är en stor frustration bland skogsägarna. De är de stora förlorarna, säger Kay Nilsson som är vd på Orrefors sågverk.

Personalen på sågverket upplever att största delen av kontakterna har varit positiva. Sågverket har förståelse för att många skogsägare är förtvivlade och de gör vad de kan för att hjälpa till.

I första hand har Orrefors sågverk tagit hand om det stormfällda timret från deras trogna leverantörer. Det handlar om 500-600 skogsägare. I september räknar sågverket med att allt deras timmer är omhändertaget. För skogsägare som inte avverkat skog på länge har ett problem uppstått.

- Det finns de som inte avverkat skog på 10-20 år. Då har de inga kontakter, säger Kay Nilsson.

Försöker hjälpa andra

När sågverket klarat av sina leverantörer försöker de, i den mån de har möjlighet till, att hjälpa skogsägare utan kontakter och från andra regioner. Redan tidigt i våras när omfattningen av stormen stod klar senarelades semestrarna på ett sådant sätt att produktionen skulle hinna ta emot så mycket timmer som möjligt under sommaren.

Priset för vad sågverket får ut för det bearbetade och uppsågade timret är beroende av marknaden som hittills har varit relativt stabil.

- Hur marknaden för trävaror kommer att se ut framöver vet vi inte än. Risken är att det händer något med kvalitén på timret som drar ned priserna, säger inköparen Börje Gunnarsson.

Dagens Industri skrev under onsdagen att det befarade prisraset på sågade trävaror kommit av sig tack vare en svagare krona och skogsstrejken i Finland. Enligt Kay Nilsson var det bara en tillfällig bättring.

- Det var positivt en kort tid. Nu har det gått tillbaka till normal författning, säger Kay Nilsson.

JONAS JOHANSSON

jonas.johansson@barometern.se

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.