Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Marinmuseum besökte Nybros James Bond

Statliga Marinmuseum i Karlskrona ville få inspiration och nya idéer. Då gjorde personalen ett studiebesök på James Bond-muséet i Nybro.
Marinmuseum i Karlskrona ville få inspiration och idéer. Då besökte de Gunnar Schäfers James Bond-museum.
Marinmuseum i Karlskrona ville få inspiration och idéer. Då besökte de Gunnar Schäfers James Bond-museum.
Foto: Jan Stenqvist

Nybros egen James Bond-entusiast, Gunnar Schäfer, har samlat på Bond-prylar sedan barnsben; det första köpet gjordes 1965 då han var sju år gammal.

2002 var hans samling så stor att han vågade skapa ett museum i en del av den fastighet i Madesjö där han också driver bildelsbutik. Numera har hans musem omkring 4000 besök årligen.

– Jag skulle lätt kunna ta emot 10 gånger så många, men som så ofta är det marknadsföring och samarbete mellan aktörer som halkar efter. Jag hoppas att det genom stöd från regionförbundet kan skapas en plattform för samarbete för att ge besöksnäringen bättre förutsättningar, menar han.

Ett bekymmer, eller snarare en omständighet, är att de flesta besökarna kommer utifrån. Nybroborna har inte visat lika stort intresse, menar han.

Marinmusem i Karlskrona upplever motsvarande.

– Vi är ett statligt museum, och våra förutsättningar jämfört med privata initiativ är därför helt annorlunda; vi styrs rätt mycket av upphandlingsregler och direktiv, och vi kämpar på utifrån de regler vi har att rätta oss efter. Men visst känner vi igen oss; för vår del är det inte så lätt att locka Karlskronaborna, säger Susanne Ekblad, chef på museienheten.

Varför besöker ni James Bond-muséet?

– Det är intressant att se hur ett privatägt museum arbetar, vad det är för drivkrafter och passion som ligger bakom.

Gunnar Schäfers fascination för James Bond har sin grund att hans pappa försvann i Tyskland 1959. När han några år senare såg sin första Bond-film började han fantisera om pappans försvinnande - om att pappan kanske var hemlig agent, just som James Bond.

Sedan 1960-talet har han samlat på föremål som kopplas till James Bond-karaktären och de filmer som gjorts. Det handlar numera om tusentals. I ett utrymme finns ett cessna-plan av samma utförande som användes i ”Licence to kill” och ”Golden eye”, en tailboat från Thailand och en gondol som känns igen från ”Moonraker”.

– Om någon månad kommer ett nytt tillskott. En svävare; just en sådan som användes i ”Die another day”.

Läs mer