Många nya på första fullmäktige

Det var 13 helt nya ansikten som infann sig till mandatperiodens första kommunfullmäktige på måndagen.
Nybro • Publicerad 9 november 2010
Ksenia Harrisen (M) är ny i Nybros kommunfullmäktige, hon är även yngsta kvinnliga ledamoten med sina 31 år. "Veteranen" Karl Längberg (S) är yngst på 25 år.
Ksenia Harrisen (M) är ny i Nybros kommunfullmäktige, hon är även yngsta kvinnliga ledamoten med sina 31 år. "Veteranen" Karl Längberg (S) är yngst på 25 år.Foto: Pia Olofsson
Två Sverigedemokrater satte sig på första parkett: Bernt Nilsson och Kalle Winner gjorde premiär i Nybros kommunfullmäktige igår.
Två Sverigedemokrater satte sig på första parkett: Bernt Nilsson och Kalle Winner gjorde premiär i Nybros kommunfullmäktige igår.Foto: Pia Olofsson
Veteranen Sivert Hugosson (KD) coachar nybörjarna och partikamraterna Jimmy Loord och Daniel Wiström inför deras första kommunfullmäktige. Det blev Hugossons första möte på åhörarplats.
Veteranen Sivert Hugosson (KD) coachar nybörjarna och partikamraterna Jimmy Loord och Daniel Wiström inför deras första kommunfullmäktige. Det blev Hugossons första möte på åhörarplats.Foto: Pia Olofsson
Peter Lilja (M) samlar sig inför rollen som nytt oppositionsråd. Han är också ny i fullmäktigeförsamlingen, tillsammans med bland andra Jonas Algotsson (M).
Peter Lilja (M) samlar sig inför rollen som nytt oppositionsråd. Han är också ny i fullmäktigeförsamlingen, tillsammans med bland andra Jonas Algotsson (M).Foto: Pia Olofsson
Till fullmäktiges ordförande valdes Bernt Jonsson (S). Här tillsammans med kommunalrådet Inger Rydbrink (S).
Till fullmäktiges ordförande valdes Bernt Jonsson (S). Här tillsammans med kommunalrådet Inger Rydbrink (S).Foto: Pia Olofsson

– Jag vill satsa på skola och barnomsorg. Jag tror att vi kan komma fram till gemensamma mål oavsett partitillhörighet, sa Ksenia Harrisen en av tre nya ledamöter för moderaterna.

Hon har varit aktiv i moderaterna i tre år och är glad att det gick att ta sig in i kommunens beslutande församling.

Veteranen Sivert Hugosson satt för första gången på åhörarnas plats. Men innan mötet coachade han sina efterträdare för kristdemokraterna, Jimmy Loord och Daniel Wiström som är nya i församlingen.

– Jag berättar hur det brukar gå till vid valen, sa Hugosson.

Till kommunfullmäktiges ordförande återvaldes Bernt Jonsson (S), vice ordförande blev Nils Grönqvist (C) och till andre vice ordförande valdes Jan Enarsson (M). Ordförande i valberedningen blev Christer Jonsson (S) och Nils Grönqvist (C) valdes även där till vice ordförande.

I övrigt informerade en konsult om förslag till hur den nya koncernstrukturen för kommunens bolag ska se ut. Beslut om bildandet av ett holdingbolag ska fattas i kommunstyrelse och kommunfullmäktige senare i november. Kritiska röster hördes.

– Syftet med Nybro brunn var inte att bygga ut verksamheten som man gjort. Nu har de inte tid att arbeta med ägaransvaret och vi tvingas göra ännu en överbyggnad. Var tar det slut, sa Mariann Karlsson (V).

Pia Olofsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.