M vill se samverkan mot brott

Nybro kommun bör ta fler initiativ för att öka tryggheten i samhället, anser moderaten Anders Carlsson. Han föreslår att kommunen ska medverka till att fler grannsamverkangrupper bildas.
Nybro • Publicerad 27 mars 2006

I en motion till fullmäktige hävdar han att brottsligheten och kriminaliteten ökat - med följd att många invånare känner sig otrygga och osäkra i samhället. Statsmakten måste kunna garantera medborgarnas trygghet.

- Staten har misslyckats med brottsbekämpningen. Den nedmontering av polisutbildningen som centern och socialdemokraterna genomförde förra mandatperioden syns nu, skriver han.

Han pekar på att kommunen inte är lagstiftande och har små möjligheter att påverka brottslighet och rättsväsende.

Att aktivt medverka till fler grannsamverkansformer skapas ser han som ett tänkbar kommunal åtgärd. Det skulle, menar han, begränsa kriminaliteten och främja tryggheten.

I motionen föreslår Anders Carlsson att kommunen också går in och stödjer olika grannsamverkansformer ekonomiskt.

Jan Stenqvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.