Lund fortsätter vägra svara på frågor

Nybro kommun står fast vid att systemet med äldremat är ett nollsummespel. Helt nya siffror visar också att kostnaderna går jämnt upp.
Nybro • Publicerad 6 oktober 2011

Tillrättalagda svar om äldres matpriser

Men man vägrar fortfarande förklara varför hemtjänsttagarnas mat kostar 62 kronor trots att det officiella portionspriset är betydligt lägre.

På onsdagen kom pressmeddelandet som skulle förklara varför omsorgstagarna i Nybro kommun betalar betydligt mer för maten än tekniska kontoret debiterar omsorgen. Något som Barometerns och Sveriges Radio Kalmars granskning visat.

Vi har berättat att tekniska tar 46,23 kronor per portion för maten, en siffra vi fått från tekniska förvaltningen på Nybro kommun. Den summan har nu justerats uppåt till 50,04 kronor för augusti. Höjningen förklaras av att man nu plötsligt lagt på 2,66 kronor för ett mellanmål samt att priset varierar beroende på hur många portioner som går åt. Enligt pressmeddelandet går det också åt fler portioner på äldreboendena än man tidigare uppgett.

Om man byter ut Nybro kommuns gamla siffror mot de nya i alla beräkningarna så visar det sig också att den försvunna miljonen nu är ”återfunnen”. Beloppen stämmer på tusenlappen.

Det nämns fortfarande ingenting om det faktum att hemtjänsttagarna ska betala 62 kronor per portion trots att portionspriset är betydligt lägre, numera drygt 50 kronor.

I pressmeddelandet ­säger Markus Lund (S) också:

”Enskilda kan tycka sig drabbade av transportkostnader men solidaritetsprincipen bedöms ha större demokratisk tyngd i detta fall”, skriver Markus Lund.

Kommunalrådet har under onsdagen inte gått att nå för att få svar på några frågor kring de nya siffrorna.

Sveriges Radio Kalmar har frågat de politiker som beslutade om de kritiserade avgifterna i Nybro kommuns äldreomsorg hur de tycker att det fungerar i dag. De flesta säger att de vet för lite för att kunna säga någonting, fast att de var med och tog beslutet.

De flesta socialdemokraterna vill inte svara eftersom de inte är för dåligt insatta. Vänsterpartiet och Miljöpartiet tycker ingenting alls utan hänvisar till Socialdemokraternas åsikt.

En del av de borgerliga ledamöterna har inte svarat på frågorna, men det har kommit svar från varje parti och de borgerliga är generellt sett kritiska till hur avgifterna i äldreomsorgen har fungerat.

Karin Lagerström
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.