Linneasjöns vatten utreds

Bakteriehalten varierar kraftigt. Stor skillnad mellan Linneasjön och dess tillflöden.
Nybro • Publicerad 26 juni 2013

Det har tagits vattenprover för en djupgående studie av badvatten kvalitén i Linneasjön. Vattnet i sjön är tjänligt som badvatten, men en mycket varierande bakteriehalt gör att kommunen beslutat att undersöka det närmare.

– Vi ska utreda orsakerna till att vatten kvaliteten varierar i Linneasjön, både över tid och på olika platser, säger Frida Johansson, miljöhandläggare på kommunens samhällsbyggnads- och planeringsavdelning.

Prover har tagits vid de två badplatserna, vid sjöns utlopp, i Bolanders bäck och på dagvattnet från Strandvägen som rinner ut i Linneasjön.

– Det här är arbetsmaterial och det kan vi inte dra några slutsatser av. Vi kommer att jobba vidare för att få fram resultat, säger Frida Johansson.

Provmaterialet ska analyseras och man ska arbeta på att hitta de faktorer som förklarar variationerna i mätvärdena.

Trots varierande testvärden kommer de inte upp i?några alarmerande siffror. I det tillflöde där de högsta bakteriehalterna uppmäts håller sig mätresultaten under hälften av gränsvärdet för vad som är som otjänligt badvatten. Det gäller dagvatten från Strandvägen som rinner ut i Linneasjön.

Det är kommunfullmäktige som beställt den stora utredningen om orsakerna till den varierande vatten kvalitén.

Carolina Wigren
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.