Lastmaskin blev dyr historia för Nybro Grus

Företaget Nybro Grus förlorar sammanlagt över 800 000 kronor på en fordonsaffär.
Nybro • Publicerad 10 januari 2003

Sommaren 2001 köpte Nybro Grus AB en begagnad lastmaskin som visade sig vara stulen från ett norskt grustag. Affären slutade i tingsrätten. Rätten ansåg att det fanns sådana brister i ägarhandlingarna att Nybro Grus borde ha misstänkt att allt inte stod rätt till. Nybro Grus dömdes i april att lämna tillbaka lastmaskinen och att dessutom betala rättegångs-

kostnaderna för motparten, Askims kommun i Norge. Säljaren av lastmaskinen dömdes till 18 månaders fängelse för häleri. Nybro Grus ansåg att de handlat i god tro, att de vidtagit tillräckliga försiktighetsåtgärder när affären gjordes upp och att även de utsatts för brott i samband med affären. Därför överklagades domen till hovrätten. Nu fastställer hovrätten den tidigare domen och Nybro Grus döms även här att betala rättegångskostnaderna. Köpet av lastmaskinen och de efterföljande rättegångarna har kostat företaget omkring 845 000 kronor. Nybro Grus har avböjt att kommentera domen.

Ola Pilhem
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.