Landsbygdsprojekt vill utveckla Örsjö

Organisationen Hela Sverige ska leva driver ett nationellt projekt för att utveckla mindre orter på landsbygden. Örsjö är en av femton utvalda orter i Sverige.
Nybro • Publicerad 11 oktober 2010

Det lokala projektet har redan startat. På onsdagskvällen hölls ett stormöte i Trivselknuten om framtiden för samhället - ett möte som samlade 130 personer. I det tidiga skede som projektet befinner sig vill Hela Sverige ska leva ha med föreningen Landsbygdsmentorerna som en aktör. Stig Hellström, regionsamordnare för Landsbygdsmentorerna, presenterade då ett förslag som han själv funderat länge på.

Vid infarten till Örsjö från riksväg 25 tänker han sig ett servicecenter med bensinmack, butik och matservering. Vid Trivselknuten görs en gallring i skogen för att ge plats åt rastplatser. Kring området anläggs också strövstigar.

– Örsjö, liksom väldigt många mindre orter på landsbygden, har det tufft idag. Många upplever en nedåtgående spiral där den offentliga servicen blir allt mindre. Om det fortsätter blir det färre som väljer att bosätta sig på landsbygden, och på sikt skulle det kunna hota skolan. Jag tror dock att Örsjö har väldigt bra förutsättningar att vända detta till en positiv utveckling, men då krävs också att kommunen, invånarna och alla andra aktörer ger sitt stöd, säger han.

Ortsborna har redan markerat att de vill satsa. På mötet togs beslut att det ska bildas en samhällsförening i Örsjö. Styrelsen formerar sig nästa vecka. Vad gäller projektets nästa steg handlar det om att sätta igång en förstudie. Förstudien ska kartlägga den köpkraft som finns i Örsjö, trafikintensiteten på riksväg 25 och om det finns några hinder kring markfrågorna. Pendeltågtrafik med station i Örsjö, samt möjlighet till sjönära boende kring Örsjösjön är ytterligare faktorer som kan lyfta Örsjö, menar Stig Hellström.

– Tillväxtverket tycker att detta verkar mycket intressant, och själv är jag övertygad om att detta är klockrent. Det är en supergrej, säger han.

Om projektet fortlöper snabbt och smidigt skulle en anläggning kunna vara klar att tas i drift våren 2012.

Jan Stenqvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.