Kosta skjutfält vill utöka

Kosta skjutfält vill utöka sin verksamhet genom att bygga nya banor. Nybro kommun har synpunkter och fruktar att klagomålen från boende i området kommer öka.
Nybro • Publicerad 12 mars 2010

– Vi kommer ha ett möte med ortsbefolkningen i Målerås nästa vecka där vi från kommunens sida ska redogöra vad Kosta skjutfält vill och vad vi anser om saken, säger Mats Larsson, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Skjutfältet grundades 1971 och omfattar en areal av 2930 hektar. Det ligger beläget cirka 2 kilometer sydväst om Målerås samhälle. Försvarsmakten har nu sökt tillstånd om att skjuta 318 dagar om året. Områdets används för skjutning av skarp och lös ammunition, handgranatskastning, sprängverksamhet, helikopter- och flygverksamhet.

– Det har tidigare kommit in klagomål om buller från boende i området. Från vår sida har vi sagt att ingen lågflygning får ske över Grönåsens älgpark, Muggehult och Målerås. Vidare ska utökningen inte minska möjligheterna till vindkraftsetableringar i Nybro kommun. Sedan vill vi att skjutning eller uppställning av eldgivningspjäser inte får ske inom Tikaskruvs vattenskyddsområde, säger Mats Larsson.

Björn Boode
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.