GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kommunisterna anmäler kommunen för brott mot vallagen

Kommunistiska partiet har polisanmält Nybro kommun för brott mot vallagen. Partiet nekades att få med sina valsedlar med den kommunala ambulerande röstmottagaren.
Johan Karlsson ville få med Kommunistiska partiets valsedlar till servicen ambulerande röstmottagare - men blev nekad detta. Nu har han polisanmält kommunen.
Johan Karlsson ville få med Kommunistiska partiets valsedlar till servicen ambulerande röstmottagare - men blev nekad detta. Nu har han polisanmält kommunen.
Foto: Jan Stenqvist

Denna röstningsservice vänder sig till personer som på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte kan ta sig till en röstningslokal och inte känner någon som kan vara bud. Den ambulerande röstmottagaren kommer då till den plats där personen vill avlägga sin röst. Förfarandet är för övrigt som vid förtidsröstning.

Johan Karlsson, Kommunistiska partiets förstanamn i kommunvalet, skulle i fredags lämna partiets namnvalsedlar, men fick besked att de inte skulle tas med.

Samma sak ska ha skett i Örebro, säger Johan Karlsson. Även där ska polisanmälan ha gjorts.

– Jag tror i och för sig inte att det är så många som använder sig av ambulerande röstmottagare, men det är ju inte det som det handlar om. Det är principen, det ska gå rätt till. Jag menar att det är rimligt att de partier som ställer upp i kommunvalet får ha med sina valsedlar, säger han.

Direkt efter sitt möte med kommunens valansvarige, Peter Carlsson, anmälde Johan Karlsson Nybro kommun för brott mot vallagen.

Peter Carlsson säger att det inte gjorts någon felaktig hantering. I Valmyndighetens handbok för kommunerna sägs att det är partier som vid senaste riksdagsvalet fick minst en procent av rösterna, och som nu ställer upp i kommunvalet, som får ha med partivalsedlar i ambulerande röstmottagningen. Kommunisterna finns dock med i en förteckning över deltagande partier.

– Det finns alltid med blanka valsedlar där det går att skriva det parti på vilken man vill lägga sin röst, säger Peter Carlsson.

Länsstyrelsens valsamordnare Peter Lind har tittat närmare på händelsen. Han uppger att länsstyrelsen inte har några synpunkter på Nybro kommuns hantering.

Läs mer