Drygt fem år efter länsrättens dom sitter Munkedals kommun fortfarande i en situation som är svår att ta sig ur.
Nybro • Publicerad 8 februari 2006

Samtidigt njuter kommunen frukterna av samarbetet med New Wave Group, i form av mängder av arbetstillfällen. Och kommunchefen tycker inte nödvändigtvis att olaglig verksamhet är detsamma som olämplig verksamhet.

Sedan november 2000 har Munkedals kommun försökt sälja sina aktier i Dilab för att rätta till det olagliga beslutet. Först till New Wave Group, som bestämt sade nej - de vill helst inte äga några fastigheter alls. Att New Wave skulle äga 49 procent var ett krav från kommunens sida.

Å ena sidan är Dilabs verksamhet olaglig för kommunen att driva. Å andra sidan är det ingen som vill köpa ett kommunalt bolag där självkostnadsprincipen är rättesnöret.

- Det har varit knepigt men i vardagen är det ingen som ligger vaken på natten och tänker på det här. De högt ställda förväntningarna på verksamheten har överträffats, jobben blev betydligt fler än vad målet var, säger Lars-Erik Knutsson, Munkedals kommunchef.

I dag arbetar långt över 100 personer på New Wave Mode i Dingle.

- Man måste fråga sig om engagemanget kan vara lämpligt även om det inte är lagligt. Det kan kanske vara försvarbart i vissa lägen, även om det inte är problemfritt, säger Lars-Erik Knutsson.

Annika Hellner
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.