Kommunen får inte köpa Rias fastigheter

Efter en tids förhandlingar kom beskedet till slut på torsdagen: Kommunen fick nej till sitt bud och kan inte köpa Rias fastigheter.
Nybro • Publicerad 15 juni 2012

Enligt konkursförvaltaren Ingmar Johnsson har Swedbank fordringar på cirka tre miljoner kronor på konkursade Ria, vars fyra fastigheter nu finns till försäljning på öppna marknaden.

– Så högt som tre miljoner var inte budet från kommunen. Jag har andra bud som är högre än det som kommunen har lagt, säger han.

Ingmar Johnsson ser inte bankens nej till kommunens bud som slutet på förhandlingarna.

– Det är inte helt kört. Jag kommer gå en runda till med alla parter, kommunen, banken och övriga budgivare, säger han.

Rias kontaktperson Sivert Hugosson lovar att Rias sociala verksamhet ska starta igen den 6 augusti. Det är inte klart om det blir i de gamla vanliga lokalerna eller någon annanstans.

– Det kan också bli aktuellt i Missionskyrkan, säger Sivert Hugosson som beklagar att kommunen inte fick köpa Rias fastigheter.

Kommunalråden Markus Lund (S) och Peter Lilja (M) gick på torsdagen ut med ett pressmeddelande där de uttrycker sin besvikelse över att banken säger nej till kommunens bud på tre av de fyra fastigheterna.

– Lite nostalgiskt kan man fundera på om detta skulle inträffat på den gamla goda Sparbankstiden, då de lokala bankerna var lokala och hade ett stort intresse och engagemang i lokala och sociala utvecklingsfrågor, skriver de.

– Jag tycker att vi lagt ett relevant och bra bud, säger Markus Lund.

Hur går kommunen vidare?

– Vi vet inte vad som händer om konkursförvaltaren säljer fastigheterna till någon annan än kommunen. Vi vet inte om den kommande ägare är intresserad av att ha kvar Ria, vilka hyresnivåer som då gäller och om Ria kan betala den hyran.

Sivert Hugosson och Ria är angelägna om att second handbutiken kan öppna igen så snart som möjligt, för sommaren är bästa försäljningssäsongen. Möjligen kan man hyra sina gamla lokaler av en annan köpare, eller finns möjligheten att starta verksamheten någon annanstans.

Pia Olofsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.