På måndag väntas den politiska kommunledningen ge näringslivs- och utbildningssatsningen Brunnen klartecken att sätta i gång nästa år.
Nybro • Publicerad 15 december 2005

Men det finns ett motstånd mot projektet också inom kommunen. Kommunchefen Nils-Erik Gustavsson är starkt emot. I dag, torsdag, redovisar Nils-Erik Gustavsson sin åsikt vid ett styrelsemöte i det kommu-nala koncernbolaget Nybro Brunn.

-ÊJag vill inte ge några detaljer i förväg, men så ärlig kan jag vara och säga att vid de till-

fällen som saken diskuterats har jag varit mycket kritisk, säger han.

C stöttar projektet Bakgrunden är att Börje Slättman (s), en av de starkast drivande bakom projekt Brunnen, uttryckt att projektet lämpligast bör kopplas till kommunens näringslivsenhet som sorterar under Nybro Brunn.

Om opinionen emot finns på högsta chefs-nivå tycks den politiska enigheten kring projektets fördelar vara desto större. Centern, som största oppositionsparti, stöttar projektet. Det ger projektet en klar möjlighet att få klartecken när kommunstyrelsen tar upp frågan på måndag.

-ÊVi har backat upp projekt Brunnen hela tiden. Vi har sett liknande satsningar på andra håll och tycker att det är värt att satsa på, säger Andreas Carlsson (c).

Andreas Carlsson är förutom ledamot i fullmäktige också ordförande i studieförbundet

Vuxenskolan i Nybro.

- Vi har fått en förfrågan om att vara med, och det är väl inte omöjligt att det kan bli så i framtiden. Just nu är det inte aktuellt eftersom vi fått nya fräscha lokaler och sitter redan på ett hyreskontrakt, säger han.

Projekt Brunnen är tänkt att inrymmas i 5 500 kvadratmeter stora lokaler som Bong Ljungdahl inte använder. Av dessa ska omkring 1 000 kvadratmeter vikas för utbildningssidan, resten hyrs ut till företag som ska lockas dit.

Hyresavtalet inte klart Fortfarande har ingen av de tilltänkta aktörerna lämnat någon avsiktsförklaring om att de vill ingå i projektet. Jan Lagerqvist, chef på barn- och utbildningskontoret och en av dem som utrett projekt Brunnen, ser inte det som något problem.

-ÊNej, vi är ännu inte klara med hyresavtalet. Vi kan inte skriva på något innan vi vet det politiska beslutet. När avtalet är klart kan vi börja med marknadsföringen. Företag och utbildningsorganisationer vill så klart veta hur mycket de måste betala i hyra innan de säger ja, det ser jag som fullt naturligt, säger han.

Kommunen har förhandlat med fastighetsägaren Nordisk Renting om hyran. Ett förslag har lämnats, men det hålls ännu hemligt. Enligt uppgift erbjuds kommunen en kallhyra på cirka 400 kronor per kvadratmeter och år.

Men det är inledningsvis.

Jan Lagerqvist har dessutom beräknat kostnaden över de kommande 25 åren. Då ligger genomsnittshyran på 482 kronor. Det motsvarar en årshyra på 2 640 000 kronor. Totalt över perioden 66 miljoner kronor.

Jan Stenqvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.