Kommunalrådet vill ha nya ägare

- Danskar är bra på grisuppfödning och på att brygga öl. Men danska investmentbolag ska hålla vantarna från svenska nationalklenoder.
Nybro • Publicerad 23 maj 2003

Det säger Markus Lund, kommunalråd i Nybro (s) men också tjänstledig glasblåsare på bruket. Han riktar skarp kritik mot de danska ägarna som han anser inte förstår sig på hantverksindustrier som glasbruk.

Acxel, som investmentbolaget heter, menar han har förhållit sig passivt och har misslyckats i sina strategier. De skulle öka omsättningen, vinsten och förstärka varumärket internationellt. Men inget av detta har slagit igenom, menar kommunalrådet.

"Naggas i kanten"

Nya ägare är det som behövs fortsätter han, och utpekar delägarna familjen Rausing som ett föredöme i sitt ägandeskap. Långsiktighet, känsla för produkten men också en insikt om att det är en nationalklenod och en symbol för Sverige efterlyses.

- Nationellt innebär det här att den svenska identiteten naggas i kanten. Det är faktiskt två av landets mest kända varumärken som drabbas, säger Markus Lund.

Sedan beskedet blivit känt har han kontaktat regeringen och sett till att både Göran Persson och Leif Pagrotsky fått personlig information om ärendet. För bara ett år sedan besökte statsministern Orrefors och samtalade då med fackklubben om ägarformer och annat. Markus Lund har under dagen delgivit statsmännen sin personliga uppfattning om de danska ägarna.

Vad tror du att regeringen ska kunna göra?

- Finns det ett nationellt intresse för denna särskilda bransch kan de hjälpa till genom att hitta kontakter för att hitta nya ägare. Det är en förödelse för glasindustrin med danska investmentbolag.

För Orrefors glasbruks räkning anser han nedskärningen vara en åderlåtning genom att den generation som kan ta över efter fyrtiotalisterna när de går i pension plockas bort.

"Lider med alla"

Tror du att du själv är en av de drabbade?

- Jag har inte en aning om jag löper risk för uppsägning. Det ska ju mbl-förhandlas. Jag känner och lider med alla dem som riskerar sina arbeten.

Länsarbetsnämnden är kontaktad och extra resurser är utlovade för Nybros och Emmabodas räkning.

Emma Nordander Arenius
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.