Kommunalråd: Vi mörkar ingenting

I början av juni presenteras allt underlag för partierna om den tänkta fastighetsförsäljningen.
Då kan det också finnas en potentiell köpare.
Nybro • Publicerad 21 maj 2014

Efter sammanträdet med Nybro Bostads styrelse på måndagen väcktes ilska och förvåning då frågan om värdering av bolagets fastigheter i fastighetspaketet lyfts bort från bolagsstyrelsens bord. Centern, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet anser i tisdagens tidning att den demokratiska processen satts ur spel.

Kommunalråden Mikael Svanström (S) och Peter Lilja (M) menar tvärtom att fastighetspaketet är den överlägset mest diskuterade och processade frågan under mandatperioden. Vid en pressträff på tisdagen menar de att det gjorts en mängd informationsinsatser inklusive återkommande avstämningar i arbetsutskottet.

– Kommunstyrelsens arbetsutskott är ett lite friare forum för diskussioner, men jag kan inte påminna mig att det rests invändningar eller frågor vid dessa tillfällen, säger Peter Lilja.

Lilja och Svanström menar att samtliga partier förutom Vänsterpartiet är öppna för en fastighetsförsäljning. Det som skiljer partierna åt är uppfattningen om hur många hyresrätter som ska ingå i paketet.

– Det har framskymtat en uppfattning om att kommunledningen försöker mörka något. Så är det inte. Som jag ser det följer vi de demokratiska spelreglerna fullt ut. Det borde också vara tydligt för alla hur den fortsatta processen ser ut. Att vi lyfter frågan från bostadsbolagets styrelse beror på att det är hela fastighetspaketet som ska värderas, inte enbart bolagets fastigheter. Det är dessutom ägaren, Nybro kommun, som gett ägardirektiv om bostadsfastigheter till fastighetspaketet, säger Peter Lilja.

– Vi har respekt för att det finns olika åsikter kring detta. För vår del handlar det om att utveckla Nybro och få in en fastighetsaktör – inte vilken som helst, det ska vara rätt köpare, som dessutom kan och vill uppfylla skallkraven. Vi förstår att det uppstått oro, det är därför vi lägger så stor vikt vid att få rätt köpare, säger Mikael Svanström.

På måndag kommer fastighetspaketet upp som ett ärende på kommunstyrelsen. Den 4:e och 5 juni presenteras konsekvensanalyser och fastighetsvärderingar i gemensamma samlingar för fullmäktigepartierna.

Då redovisas också om det finns något konkret bud på paketet. Den 9 juni hålls ett extra kommunstyrelsemöte och den 16:e fattas beslut i fullmäktige.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.