Kommunal sammanslagning som inte slog väl ut

Samhällsbyggnadskontoret är i gungning. Personalen mår inte bra och nu utökas företagshälsovårdens undersökning av räddningstjänsten att gälla hela förvaltningen.
Nybro • Publicerad 2 januari 2002

Förvaltningen har utsatts för stora påfrestningar sedan sammanslagningen av miljökontoret, byggnadskontoret och räddningstjänsten. Det innebar en mödosam sammansmältning som ännu inte fungerar friktionsfritt.

- Man ska inte förvänta sig att någonting fungerar när man slår ihop tre så vitt skilda förvaltningar, det kan inte fungera från början, säger förvaltningschefen Kerstin Ainouz. Vi hade kanske lite för stora förväntningar för att vi skulle kunna smälta ihop oss till en enhet, det är nog helt enkelt så att vi ska tillåta subkulturer och låta dem frodas.

Diffusa problem

Exakt vilka problemen är kan hon inte definiera.

- Det är väldigt olika beroende på vem du frågar. En del säger att det är inga problem alls och en del tycker det bara är problem. Mycket har att göra med vilken inställning du har från början och hur du är som person, om du är väldigt förändringsbenägen eller inte. Det är väldigt varierande och diffust, understryker hon.

Därför tar man tillfället i akt och låter företagshälsovården titta närmare på förvaltningens hela personalstyrka, inte bara räddningstjänstens personal, som tidigare höjt sina röster och kritiserat arbetsmiljön.

Förutom brandpersonalen berörs de 19 personer som arbetar på samhällsbyggnadskontoret i kommunhuset.

- Det sista året har många slutat och varje gång någon gått i pension har kommunen sagt att tjänsten inte längre finns. Då blir det naturligtvis mycket mer för oss som är kvar att göra. Arbetet försvinner ju inte. Och det bidrar också till att klimatet blir som det blivit.

Dragit ett tungt lass

Förvaltningschefen har själv fått dra ett tungt lass. Under långa perioder har kommunen saknat byggnadsinspektör och planarkitekt och då har Kerstin Ainouz fått rycka in och axla de tjänsterna.

- Det är klart att sånt går ut över personalen. Jag känner att jag inte hunnit med så mycket som jag velat. Jag vill prata med personalen varje dag och det hinner jag inte när det är så här. Tänk dig själv att du har fyra jobb samtidigt. Då är det svårt att veta hur man ska klara prioriteringen och det är fruktansvärt frustrerande.

Hoppas på nya året

Kerstin Ainouz sätter sitt hopp till det nya året. Men eftersom man inte planerat några större förändringar är risken att omstarten mynnar ut i ingenting.

- Vi får ändå göra så gott vi kan med de resurser vi har. Jag tror inte vi kan räkna med att få fler. Vi är ingen högprioriterad förvaltning. Vi tillhör den sidan som man drar resurser från när det behövs på andra ställen.

Anna Mi Matzén
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.