Kommunal miss dyr för skattebetalarna

En kommunal blunder i samband med försäljningen av Stora Hotellet i Nybro kostar skattebetalarna 700 000 kronor.
Nybro • Publicerad 3 mars 2006

Efter många turer fick hotell-anläggningen i början av året nya ägare. Efter 20 år som arrendator tvingades Kamilla Balcer-Bednarska lämna sitt livsverk.

Hotellet såldes efter anbudsgivning för 7,5 miljoner kronor, vilket var 500 000 kronor under Kamilla Balcer-Bednarskas bud. Men frågan är om hon verkligen lämnade det lägsta budet.

Privata inventarier De nya ägarna trodde sig ha köpt hotell- och restaurangrörelsen med inventarier och allt. Problemet var bara att dessa var Kamilla Balcer-Bednarskas privata egendom. För att lösa det delikata problem som Nybro kommun självsvåldigt satt sig i tvingades den betala henne 700 000 kronor. Därmed inbringade försäljningen mindre pengar till kommunen än vad hon var villig att betala.

Den omdiskuterade affären är på ett plan ännu inte avslutad. Kamilla Balcer-Bednarska hävdar fortfarande att hon tvingades lämna Stora Hotellet på felaktiga grunder och att det inte fanns fog för att säga upp arrendeavtalet. Därför han hon stämt Nybro kommun på drygt 2,7 miljoner kronor. Den tvisten kommer att få avgöras i Kalmar tingsrätt.

Står långt ifrån varandra På torsdagen hölls en förberedande förhandling i Kalmar. Under den timme mötet varade framkom att parterna står långt ifrån varandra.

Från kommunens sida framhölls att det fanns en politisk vilja att göra sig av med hotellet, vars hyresintäkter inte på långt när täckte kapital- och driftskostnaderna.

För att få ut maximal betalning gavs inte Kamilla Balcer-Bednarska möjlighet att direkt köpa fastigheten utan den lades ut på en mäklare som inledde ett anbudsförfarande.

Obefogad uppsägning Nu har det alltså visat sig att kommunen fått betala cirka en tiondel av köpskillingen till Kamilla Balcer-Bednarska för missen med inventarierna. Något som hennes juridiska ombud Ulf Edling anser visar att kommunens ekonomiska motiv för försäljningen var felaktigt och att det därför var frågan om en obefogad uppsägning.

Vissa försök att nå en förlikning gjordes i samband med torsdagens förhandling. Då dessa misslyckades kommer ärendet att återupptas senare.

Kamilla Balcer-Bednarska är i dag mycket besviken och ledsen över hur Nybro kommun skötte affären. Vid årsskiftet kastades hon ut i en oviss arbetslöshet.

- Nu handlar det om min och familjens existens. Det var 20 år av mitt liv som jag lade ned på att bygga upp hotellet i Nybro. Jag satsade allt. I dag är det borta.

I samband med förhandlingen i tingsrätten hade hon svårt att dölja den bitterhet hon känner. Hon känner sig bortgjord och saknar samtidigt det hon gjorde till sitt livsverk.

Svårt och dyrt Men livet måste gå vidare. Vad hon ska göra i framtiden vet hon inte riktigt. Just nu tar den pågående rättsliga processen mycket kraft. Någon gång ger hon sig kanske in i hotell- och restaurangbranschen igen, även om det inte alls är säkert.

- Det är svårt och dyrt att bygga upp något nytt. Vi får se vad som händer, säger Kamilla Balcer-Bednarska.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.