GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kährs i Nybro varslar 100 anställda om uppsägning

Golvtillverkaren Kährs varslar 95 kollektivanställda och fem tjänstemän om uppsägning. Förhandlingar med de fackliga parterna har inletts.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Nybro • Publicerad 12 januari 2023 • Uppdaterad 13 januari 2023
Kährs i Nybro varslar hundra personer om uppsägning.
Kährs i Nybro varslar hundra personer om uppsägning.Foto: Samuel Slättman

Beskedet kom i ett pressmeddelande på torsdagen. På grund av minskad efterfrågan på golv inom bostadssektorn tvingas Kährs nu anpassa produktionen. Totalt berörs 175 anställda i koncernens fabriker i Europa - varav 100 vid Kährs i Nybro.

– Träindustrin som helhet har tidigt sett denna nedgång komma. Vi ligger ganska sent i den kedjan, och det är först nu vi ser genomslaget. Vi har haft ett fantastiskt 2022, men nu ser vi att det bromsar in, säger kommunikatören Helén Johansson.

Marknaden, skriver vd:n och koncernchefen Johan Magnusson, är starkt påverkad av höjda räntor, högre priser och hög inflation, särskilt i Europa, vilket bidrar till en tydlig nedgång i efterfrågan på marknaden.

”Det är oerhört ledsamt att behöva säga upp kompetenta och lojala medarbetare. Samtidigt måste vi anpassa vår produktion till de förutsättningar som råder för att vara en konkurrenskraftig och lönsam verksamhet över tid.”
Carl-Henrik Stenermark

Nu genomför Kährs en plan för att stegvis sänka kapaciteten i alla sina europeiska fabriker.

– På lång sikt är vi fortsatt optimistiska med mer fokus mot hållbarhet och kvalitetsmedvetet byggande, samt efterfrågan på innovativa golvprodukter med bra trädesign. Vi kommer att fortsätta utveckla Kährs och vara väl rustade att tillgodose våra kunders behov på bästa sätt, skriver han.

Sedan tidigare, under slutet av 2022, har 25 tidsbegränsat anställda slutat.

– Det är oerhört ledsamt att behöva säga upp kompetenta och lojala medarbetare. Samtidigt måste vi anpassa vår produktion till de förutsättningar som råder för att vara en konkurrenskraftig och lönsam verksamhet över tid. Vi kommer att arbeta för att hitta bra lösningar tillsammans med våra fackliga förhandlingspartners, säger Carl-Henrik Stenermark COO inom Kährs Group och platschef i Nybro, i ett pressmeddelande.

Förhandlingarna med fackliga parter har inletts. Berörda medarbetare kommer att få information under första kvartalet 2023 och uppsägningarna börjar verkställas från 1 april, skriver Kährs i pressmeddelandet.

Totalt jobbar 70 tjänstemän och 575 i produktion på Kährs i Nybro.

Daniel BogeforsSkicka e-post
Jan StenqvistSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.