Kommunen skjuter till 900 000 kronor för att rädda jobben för åtta uppsägningshotade lärare och elevassistenter.
Nybro • Publicerad 18 mars 2006

Beslutet togs efter att politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott träffat fackliga företrädare samt chefen för barn- och utbildningsförvaltningen, Jan Lagerqvist.

Enligt kommunalrådet Markus Lund (s) är det kommunens positiva ekonomiska utveckling som nu gör det möjligt att ge skolan ett tilläggsanslag.

- Ja, så är det. Vi gör ett bra bokslut med ett överskott på närmare 15 miljoner kronor. Det finns utrymme att skjuta till de här pengarna. I sommar, när det blir dags att ta den nya budgeten kommer omsorgen att få ett rejält tillskott. De har haft det kämpigt länge, säger han.

I höstas gick barn och utbildning ut med ett varsel på 16 anställda. Under vintern flaggades det för ytterligare varsel. Då handlade det om ytterligare tolv tjänster fördelade på lärare, elevassistenter samt fyra fritidspedagoger.

Sparskäl angav som främsta orsaken. Men fritidspedagogtjänsterna hade mer med minskade barnkullar att göra.

- Vi vet att det är väldiga svängningar i just elevkullarna. Nu säger vi att skolan i första hand ska försöka hitta andra lösningar för de här tjänsterna för att undvika uppsägningar, säger han.

Beslutet om mer pengar till barn och utbildning sträcker sig också över nästa år. Då kommer ett tillskott på ytterligare 2,7 miljoner kronor.

Jan Stenqvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.