Japaner på praktik i omsorgen

Under en veckas tid har två japanska omsorgschefer praktiserat inom äldreomsorgen i Nybro, både hemma hos de äldre och på boenden.
Nybro • Publicerad 9 november 2010
Bröd och potatis är nya upplevelser för Daisuke Shibuki och Akihiro Taguchi från Japan. Där äter de mest ris. De är omsorgschefer från Japan och har praktiserat inom omsorgen i Nybro en vecka.
Bröd och potatis är nya upplevelser för Daisuke Shibuki och Akihiro Taguchi från Japan. Där äter de mest ris. De är omsorgschefer från Japan och har praktiserat inom omsorgen i Nybro en vecka.Foto: Pia Olofsson

Hemma i Japan är Akihiro Taguchi chef för ett litet särskilt boende, en icke vinstdrivande stiftelse. Daisuke Shibuki är chef för dagverksamhet där man åker runt och hämtar omsorgstagare som bor hemma och kör tillbaka dem på kvällen, ofta ägnas förmiddagarna åt bad i Japan.

I Nybro har de gjort allt från duschning till att byta blöjor och pratat via varsin tolk. Överallt har de visat hur man viker pappersfigurer på japanskt vis, så kallad origami.

– Ingen omsorgstagare har visat motstånd när vi kommit, alla har tyckt att det varit roligt. Trots att vi kanske har kommit mitt i natten när de varit halvvakna och bytt blöja och så. Omsorgstagarna har mycket humor, säger Akihiro Taguchi.

De slås över hur glada och vänliga svenskarna är som de har mött vid sitt första besök i Sverige.

– Ingen är arg, alla verkar gladlynta, säger de via sina tolkar.

De har fått många nya intryck, som att svenskar som blir skröpliga eller dementa kan bo kvar hemma länge tack vare de hjälpmedel som finns. De är också imponerade över hur väl personalen alltid bemöter de äldre på deras nivå.

Akihiro Taguchi och Daisuke Shibuki slås också av hur mycket svenskarna värdesätter familjen, många är omgivna av familjefoton i sina hem. Alla har sina egna saker med sig till det särskilda boendet, svenskar är stolta över sina hem.

– Och så är svenskarna så långa. Speglarna sitter för högt för oss här, skrattar de.

Det är flera år nu som omsorgen i Nybro haft utbyte med Japan.

- Det är alltid bra att få blickar på sig utifrån. Vi i Sverige fokuserar på individen, att man har eget rum eller egen lägenhet som de flesta har här i Sverige. I Japan vill de också att personen själv ska kunna bestämma så mycket som möjligt, säger Jane Dietrichson enhetschef på särskilda boendet Almen.

Hon har själv varit i Japan och sett hur de lägger upp sin omsorg.

Pia Olofsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.