Ingen plats för äldre

De är pensionärer, och de är arga.
I mer än 25 år har de haft sin regelbundna gymnastik i sporthallen. Nu har de tvingats därifrån.
Nybro • Publicerad 18 november 2003
Efter mer än 25 år i sporthallen har nu pensionärsgymnastiken tvingats därifrån. Gruppen träffas numera i Korplokalen i Kungshall. Foto: JAN STENQVIST
Efter mer än 25 år i sporthallen har nu pensionärsgymnastiken tvingats därifrån. Gruppen träffas numera i Korplokalen i Kungshall. Foto: JAN STENQVISTFoto: 

Sedan början av september håller de till i Korpens kubblokal i Kungshall, ett bra stycke från centrum. På vägen dit finns en lång och tung uppförsbacke.

Utlokaliseringen har gjort att sex pensionärer lämnat gruppen.

- Vi är inte alls glada för det här. Hur ska det bli i vinter när det blir snö och halt på vägarna. Hur många av oss kommer att kunna komma hit? säger Christine Sjöqvist.

Gymnastikgruppen hade ett tag ett 30-tal deltagare. I höst har den reducerats till 22. I vinter, när vädret blir sämre, riskerar den att minska ytterligare.

Flertalet av dem bor i centrala Nybro; det var smidigt för dem att ta sig in till sporthallen. Med den nya lokalen är det annorlunda. Avståndet och den långa backen upplevs som ett hinder.

Gymnastikgruppen träffas två gånger i veckan. Den yngsta i gruppen är 66 år, den äldsta 87.

Gemenskapen är påtaglig, men den glädje de kände inför sina träffar har fått sig en knäck.

- Det känns faktiskt lite som om vi pensionärer inte får finnas. Gymnastiken är så viktig för alla oss som är med; jag undrar hur jag skulle må i kroppen om jag inte kunde vara med här, säger Siri Andersson.

Jan Stenqvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.