Ingen JO-utredning om Ekbacken

Nybro • Publicerad 23 december 2005

Justitieombudsmannen, JO, går inte vidare med de anmälningar som gjorts mot länsstyrelsen för dess tillsyn av behandlingshemmet Ekbacken i Kråksmåla. Ärendet har avslutats.

I en uppföljning av SVT:s Uppdrag Granskning riktades nya anklagelser angående vården på behandlingshemmet. I programmet intervjuades också länsstyrelsens socialdirektör Stig Lindahl om hur länsstyrelsen skött sitt tillsynsuppdrag.

Tre privatpersoner har i separata anmälningar begärt att JO granskar länsstyrelsens hantering av ärendet.

– Mot bakgrund av vad som framkommit finns det inte tillräckliga skäl för mig att vidta någon ytterligare åtgärd, skriver Kerstin André på JO i ett beslut.

JO hänvisar istället till en pågående översyn av den sociala barn- och ungdomsvården, en översyn som bland annat behandlar frågan om myndigheternas tillsyn över enskild och offentlig verksamhet. Dessutom pågår en utredning kring en stärkt och tydligare tillsyn inom socialtjänstens område.

Jan Stenqvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.