Idrottsledare misstänks för sexuella övergrepp

En idrottsman och klubbledare från Nybro är misstänkt för ett stort antal sexualbrott mot bland annat ett barn under 15 år.
Nybro • Publicerad 7 oktober 2010

Mannen greps av polis på kvällen den 6 september och häktades några dagar senare.

Förundersökningen avslutades nyligen och med stöd av den har åklagare nu lämnat i en stämningsansökan till tingsrätten.

Några närmare detaljer om vad misstankarna grundas på och vad det är som den häktade ska ha gjort är inte kända. Ärendets art gör att hela förundersökningen är sekretessbelagd.

Av offentliga uppgifter framgår att idrottsledaren mellan november 2008 till mars i år ska ha förövat ett stort antal brott mot en ung man. De grova anklagelserna gäller bland annat att han vid ett flertal tillfällen genom misshandel, tvång och hot ska ha tvingat till sig samlag och andra sexuella handlingar.

Under utredningen har också framkommit uppgifter om att han ett antal gånger tagit strupgrepp honom med andningssvårigheter och medvetslöshet som följd.

Enligt åklagaren ska han vidare på nyårsaftonen ha dunkat offrets huvud mot en vägg och under 2010 låst in honom i sin bostad samtidigt som han hållit en kniv nära hans hals.

Åtalet mot idrottsledaren i denna del omfattar våldtäkt, sexuellt tvång, sexuellt ofredande, grov misshandel och grovt olaga hot. Men det stannar inte vid. Det kan finnas ytterligare offer i den här historien.

När det blir dags för rättegång kommer den åtalade även att stå till svars mot anklagelser gällande sexuellt övergrepp mot barn. Detta bestående i att han under andra hälften av 2006 genomfört en sexuell handling med ett barn under 15 år och vid senare tillfällen även ofredat denne.

Åtalet omfattar utöver detta ytterligare en punkt gällande sexuellt ofredande mot en tredje person.

Idrottsledaren har under många år varit en drivande och aktiv person inom den förening han representerar. Barometern har utan att lyckas sökt andra företrädare för föreningen för en kommentar och frågor kring hur den hanterar den nu uppkomna situationen.

Eftersom mannen är häktad kommer rättegången mot honom att hållas i Kalmar tingsrätt inom en snar framtid.

Peter Karlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.