Hysch-hysch kring kunglig gåva

Formgivaren Erika Lagerbielke fick direkt av riksdagen uppdraget att ta fram en serie servisglas till kronprinsessparet Victoria och Daniel.
– Arbetet med serien "Divine" har skett i största hemlighet, berättar hon nu.
Nybro • Publicerad 3 juni 2010
Formgivaren Erika Lagerbielke träffade media på onsdagen för att berätta servisserien Divine, och de ljusstakar som ska komplettera servisglasen vid kronprinsessparets representation.
Formgivaren Erika Lagerbielke träffade media på onsdagen för att berätta servisserien Divine, och de ljusstakar som ska komplettera servisglasen vid kronprinsessparets representation.Foto: Johanna Eriksson
Samtliga glas i Divine har på en del av glaset inbränd iskristall. Här ett champagneglas.
Samtliga glas i Divine har på en del av glaset inbränd iskristall. Här ett champagneglas.Foto: Johanna Eriksson
Servisserien Divine består av fem olika sorters glas för champagne, vin och vatten.
Servisserien Divine består av fem olika sorters glas för champagne, vin och vatten.Foto: Johanna Eriksson

I söndags överlämnade statsminister Fredrik Reinfeldt och talmannen Per Westerberg det som kommit att benämnas som "Folkets gåva" - totalt 200 uppsättningar av fem olika sorters glas anpassade efter behoven en representativ måltid. Ett glas för champagne, ett för rött vin, ett för vitt vin, ett för dessertvin och ett vattenglas. Samtliga glas är slipade med tronföljarkronan och har delvis försetts med iskristall.

På onsdagen träffade hon för första gången media för att berätta om arbetsprocessen.

– Uppdraget kom strax efter förlovningen, och sedan dess har det varit mycket hemlighetsmakeri. Det är nog höst ett tiotal personer som känt till det. Problemet uppstod när monogrammet skulle på plats på glaset; det fick vi lösa genom att jobba när ingen annan var på plats, säger hon.

Idén med designen, menar hon, var att glaset skulle ha en personlig touche, den skulle uttrycka något unikt. Jag tycker att vi lyckats bra; vad jag har förstått blev kronprinsessan och Daniel väldigt, väldigt glada över gåvan, säger hon.

Som komplement har Erika Lagerbielke och Orrefors glasbruk också tagit fram ljusstakar, även de försedda med iskristall. Tillsammans med nya vd:n Johan Cavalli överlämnade hon ljusstakarna vid en mottagning på Stockholms Slott.

– Kronprinsessan blev imponerad över att ljusstakarna passade så bra ihop med servisglaset, så jag passade på att bjuda in paret till Glasriket, med en rundvandring i vår hytta. Vi får väl se hur det blir, säger hon.

Utöver gåvan har bruket tagit fram motsvarande servisglas utan monogram för allmän försäljning. Första upplagan på 3000 glas ska vara klart till den 15 juni.

– Jag kan redan säga att det blir riktigt bra försäljning. Ett sådant här uppdrag är förstås viktigt och jätteroligt. Vi är glada och stolta över att ha fått ett så hedervärt uppdrag, säger Eva-Marie Hagström, informationschef på Orrefors Kosta Boda.

Jan Stenqvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.