Hygienen dålig på förskolorna

Nybros förskolor slarvar med hygienen mer än riksgenomsnittet. 85 procent av personalen får ingen utbildning alls i hygien och smittskydd, jämfört med 52 procent i riket.
Nybro • Publicerad 13 oktober 2010

Dessutom lever bara 10 procent av Nybros förskolor upp till kraven på egenkontroll, jämfört med 39 procent av förskolorna i hela landet. Det visar en ny rapport från Socialstyrelsen.

–?Bättre hygien ger friskare barn, och detta har betydelse även för samhället i stort. Om föräldrar använder färre vab-dagar ger det ekonomi tillbaka, säger Emma Adrian.

Därför har Socialstyrelsen kartlagt förskolornas egenkontroll i landets kommuner 2009. Syftet var att sätta fokus på hygien för att minska infektioner, sjukfrånvaro och användningen av antibiotika. Flera studier visar att regelbunden handtvätt på förskolorna minskar sjukfrånvaron med 10–20 procent.?Tillsammans med sina kollegor gjorde Emma Adrian tillsynsbesök på Nybros 21 förskolor och 5 familjedaghem våren 2009.

De flesta var medvetna om vikten av god hygien, men 19 av 21 förskolor hade brister i egenkontrollen. Bäst var icke-kommunala förskolor.

Sedan besöken har det blivit bättre. Barn och utbildningsförvaltningen har tagit fram gemensamma rutiner och ett handlingsprogram om egenkontrollen.

–?Det ska finnas rutiner för städning och hygien som är lätta att gå igenom med ny personal. Ansvarsfördelningen ska vara tydlig. Vem ansvarar för kemikalier, städning och underhåll av fastigheten, säger Emma Adrian.

Under våren 2011 väntar nya tillsynsbesök och föreläggande för förskolor som fortfarande slarvar.

Kraven på egenkontroll har funnits sedan 1999, som en förordning till miljöbalken.

text

Pia Olofsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.