Höjda politikerlöner en runda till på fullmäktige

Majoritetens budgetförslag klubbades i kommunfullmäktige på måndagen. Men först efter att oppositionen drivit igenom en ny omröstning om politikernas höjda löner.
Nybro • Publicerad 19 juni 2012
Peter Lilja (M): ?Ibland låter det som om vi ägnar oss åt någon form av tävling om vem som fått genom flest förslag i budgeten. Jag tycker inte symbolfrågorna är viktigare än helheten.?
Peter Lilja (M): ?Ibland låter det som om vi ägnar oss åt någon form av tävling om vem som fått genom flest förslag i budgeten. Jag tycker inte symbolfrågorna är viktigare än helheten.?Foto: Pia Olofsson

Kommunfullmäktiges ledamöter fick också säga nej till Lov, lagen om valfrihet. Detta sedan Kristdemokraterna och Centern tvingat fram votering i båda frågorna, då oppositionens budgetförslag med åtta punkter var uppe till behandling.

Förslaget att riva upp beslutet om politikerarvoden röstades ner med siffrorna 25 mot 20.

– Vad härligt att det hettar till i en riktig budgetdebatt i fullmäktige, men jag tycker egentligen att våra budgetförslag visar mer likheter än olikheter, sa kommunalrådet Markus Lund (S).

Han ansåg att det var i frågan om Lov och politikarvoden som förslagen skilde sig nämndvärt. Ändrade politikerarvoden har röstats igenom i fullmäktige och beslutet är överklagat och Markus Lund såg ingen anledning att kommentera frågan vidare.

– Lov är vi inte överens om, det är i högsta grad en ideologisk fråga och ni får svårt att övertyga mig, sa han.

Socialdemokraternas och Moderaternas budget klubbades igenom, men den fick utstå kritik för att sakna konkreta åtgärder.

– Det sägs i kommunplanen att vi ska ”upprätta handlingsplan för trygghet”, det är ingen här som förstår vad det betyder, sa Christina Davidson (C).

Partikamraten Lars-Gunnar Hellström höll med.

– Jag tycker det är viktigt att vi är överens om vad vi är överens om. Jag vill att vi är konkreta så ingen kan smita undan.

Markus Lund och flera nämndsordförande var nöjda med att fler personer än tidigare varit inblandade i det nya sättet att arbeta med budgeten, där politikerna ska ge ramarna och de stora uppdragen medan tjänstemännen ska fundera på hur uppdragen ska utföras. Men alla partier känner sig inte delaktiga.

– Det spelar ingen roll vad du säger Markus Lund, för vi har inte fått vara med i budgetdiskussionerna, sa Johnny Andersson (KD).

Pia Olofsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.