Hattsamlare med en räv bakom örat

Han har 187 hattar i samlingen. De flesta passar, men Anders Klingborg använder dem inte. ”Det har inte blivit av. Det är bättre att titta på dem.”
Nybro • Publicerad 6 maj 2014
Bilhjälmen med hundtandsmönster var populär på 1960-talet.
Bilhjälmen med hundtandsmönster var populär på 1960-talet.Foto: Veronika Karlsson
Brandingenjörshatten från 1953 passar Anders Klingborgs huvud, liksom de flesta andra hattarna i samlingen.
Brandingenjörshatten från 1953 passar Anders Klingborgs huvud, liksom de flesta andra hattarna i samlingen.Foto: Veronika Karlsson
187 stycken herrhattar har det blivit de senaste 30 åren och Anders Klingborg ska fortsätta attsamla.
187 stycken herrhattar har det blivit de senaste 30 åren och Anders Klingborg ska fortsätta attsamla.Foto: Veronika Karlsson
Foto: 
Rävmössan är gjord för ett bistert vinterklimat. Den hittade Anders Klingborg i Jokkmokk.
Rävmössan är gjord för ett bistert vinterklimat. Den hittade Anders Klingborg i Jokkmokk.Foto: Veronika Karlsson

Cylinderhattar, bilhjälmar, Sherlock Holmes-mössa, tropik- och scout­hattar. Samlingen av herrhattar ligger uppradade på hyllplan i lägenheten. I en av raderna ligger en liten grå, tovad hatt.

– Jag gick en kurs hos ­scouterna och lärde mig tova i ull och gjorde den. Det var 1983 och då väcktes intresset för hattar. Nu har jag samlat i över 30 år.

Han har haft alla huvudbonader nedpackade i lådor. När Anders Klingborg var ledig fyra veckor under våren började han snickra på hyllplanen för att få lite ordning. Alla utom räv­mössan, som han köpte på Jokkmokks vintermarknad, fick plats.

– Den är varm så in i helsike. Jag har aldrig använt den utan den ligger på en hylla i vardagsrummet som dekoration.

Delar av samlingen visades upp 2001 i Madesjös kyrkstallar och Anders Klingborg har varit med i Guinness rekordbok tre gånger.

Saknar du något i samlingen?

– Grå cylinderhattar skulle jag vilja ha, men de är svåra att få tag på.

Har du någon favorit?

– Alla är favoriter mer eller mindre, men jag gillar äldre hattar. Den äldsta i samlingen är från 1850 och jag har Napoleonhattar från 1800-talet.

Han hittar objekten i antikaffärer och på loppmarknader. Vid ett besök i Växjö fick han syn på en skyltdocka med hela uniformen som Den kongeliga livgarde i Danmark använder.

– Jag ville bara ha björnpälsmössan, men försäljaren trodde att jag skojade först. Det slutade med att jag fick köpa hela uniformen för att få mössan.

Detsamma gäller den nytillverkade riddarutrustningen. Enbart hjälmen är intressant och återfinns bland hyllorna. Resten är nedpackat i förrådet.

Vad är det som fascinerar med hattar?

– Det är kul att samla på. Jag skulle nog kunna betala i stort sett vad som helst för en hatt om jag vill ha den. Mitt mål är ju fler desto bättre.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.