Annons

Han springer för livet

Madesjöbördiga Håkan Jonsson springer maraton och föreläser för att samla in pengar till barnen i kåkstäderna i Sydafrika. Hittills har han samlat in över 300.000 kronor i sin kampanj Låt fler fylla fem.
Nybro/Halmstad • Publicerad 5 november 2018 • Uppdaterad 6 november 2018
Efter målgången av maratonloppet i Tibet. En trött men nöjd Håkan Jonsson gillar utmaningar och ska springa ett maraton på Nordpolen till våren.
Efter målgången av maratonloppet i Tibet. En trött men nöjd Håkan Jonsson gillar utmaningar och ska springa ett maraton på Nordpolen till våren.

Röntgenläkaren Håkan Jonsson är uppväxt i Madesjö och bor numera i Halmstad. Han har en passion för löpning och har genomfört några av världens tuffaste lopp, bland annat Antarctic Ice Marathon, maraton på kinesiska muren, i öknen och i Kapstaden.

I september i år lyckades han genomföra världens högst belägna maraton i Tibet på nästan 4000 meters höjd.

Annons

– Det var en fantastisk upplevelse att springa omgärdad av snötoppar och förbi buddhistiska tempel. Jag nöjd fast de sista kilometerna trodde jag att jag nästan skulle dö, men jag kom i mål, berättar Håkan Jonsson.

Han har sprungit maraton i sju världsdelar och till våren ska han springa ett till på nordpolen.

Sedan 2015 har han drivit kampanjen, Låt fler fylla fem, tillsammans med Svenska kyrkans internationella arbete. Insamlingen är till för att utsatta barn och mammor i kåkstäderna ska få ett bättre liv.

– När jag besökte kåkstäderna blev jag oerhört berörd över den förfärliga miljön och kände att jag ville göra något.

Den svenska läkaren Ingrid Le Roux har inspirerat honom till att genomföra insamlingen. Hon och hennes kollegor i Kapstaden arbetar med att hjälpa barnen och deras mödrar.

– Hon gör ett oerhört värdefullt jobb där nere och är ett föredöme som har betytt mycket för mig.

Hittills har Håkan Jonsson samlat in över 300.000 kronor genom sina föreläsningar och i samband med maratonloppen han genomför. Nyligen fick han in cirka 13.000 kronor under en föreläsning i Varberg.

– Jag springer för livet för att hjälpa andra. Jag märker att det finns ett stort engagemang i många församlingar i Sverige för att hjälpa.

På föredragen tar han med åhörarna på sina löpäventyr och berättar också om upplevelserna bland kåkstäderna. På onsdag föreläser han på biblioteket i Nybro, på torsdag i Domkyrkan i Kalmar och på lördag i Köpingsviks församlingshem.

Anna BorgSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons