Glasskola flyttar in på Orrefors

Riksglasskolan flyttar in hela verksamheten på Orrefors glasbruk. Samtidigt blir hyttan och skolbyggnaden ledig för uthyrning, kanske som studiohytta.
Nybro • Publicerad 4 november 2010

Utbildningen till glasblåsare har redan flyttat in i Orrefors hytta. Efter jullovet följer gravering, sliperi, det kalla glaset efter.

Samarbetet ska ge vinst för båda parter. Skolan som drivs av kommunala AB Nybro brunn får lägre driftskostnader och glaskoncernen Orrefors Kosta Boda fyller sina tomma lokaler.

– Vi har ett hyreskontrakt på fyra år. Vi ska fylla ut Orrefors glasbruks lokaler så att turisterna har något att titta på. De vill se hur vi tillverkar glas, säger läraren Stig-Allan Johansson.

Skolan är tillbaka där den började. Stig-Allan Johansson gick själv lärlingsutbildningen i Orrefors glasbruks hytta 1967. Riksglasskolan byggdes först 1979. Men det är väldigt mycket som är annorlunda nu. Endast ett 70-tal anställda är kvar. Orrefors har blivit ett maskinglasbruk och mästarna i glasblåseri är borta.

– Det mesta händer i Kosta och det är dit de flesta turister åker. Torsten Jansson sa at han skulle satsa på båda orterna, men pengarna räckte inte och Orrefors är lite mer känslig bruksmiljö, i Kosta finns hur mycket mark som helst att bygga ut på, säger Stig-Allan Johansson.

Genom åren har glasskolan i Orrefors haft mer eller mindre elever. Vid tider när man varit över 100 elever har man hyrt in sig både i Orrefors och Pukebergs hytta.

Just nu är det 53 elever som går någon av utbildningarna, men de har små chanser att få jobb inom glasindustrin.

– Industrin kan inte ta emot några för närvarande. Det har varit ett antal år med neddragningar. Men en hel del som gått skolan hankar sig vidare med glaset i någon form, säger Stig-Allan Johansson.

Håkan Dahlgren vd på AB Nybro Brunn som äger lokalerna säger att han har intressenter som vill hyra in sig i Riksglasskolans 900 kvadratmeter stora hytta som nu blir tom.

- Inget är färdigt än. Vi ser ju gärna att det är verksamhet inom glassektorn, som studiohytta eller något.

Pia Olofsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.