Annons

Frivilliga ska hjälpa till vid bränder - stärker upp räddningstjänsten

Efter förra sommarens många skogsbränder tar räddningstjänsten nya grepp och utbildar en ny resursgrupp, för att stärka beredskapen inför sommaren.
Nybro • Publicerad 1 april 2019 • Uppdaterad 2 april 2019

Under sommarens skogsbränder blev det tydligt att behovet var stort av frivilliga resurser.

– Vi är en slimmad organisation och det går åt mycket personal vid större händelser. Dessutom har vi svårt att rekrytera till deltidskåren. Det här är ett sätt att stärka upp vår organisation, berättar Johan Aronsson, ställföreträdande räddningschef i Nybro och organisatör av den nya resursgruppen.

Johan Aronsson, räddningstjänsten i Nybro.
Johan Aronsson, räddningstjänsten i Nybro.
Annons

Under hösten har räddningstjänsten i Nybro rekryterat 20 personer som ingår resursgruppen. Några av dem är lastbilschaufförer, mekaniker och skogsarbetare.

– Vi har headhuntat. Vår personal har gett förslag på personer som kan passa, som tillfrågats, berättar Johan Aronsson.

Det är första gången kommunen har denna typ av resurs knutet till räddningstjänsten. Gruppen ska utbildas i grundläggande brandkunskap, men kommer inte agera som brandman. Det vanligaste uppdraget blir att hjälpa till vid skogsbränder, men det kan också vara att bygga vallar vid översvämningar.

– Resursgruppen är inte i beredskap och åker inte ut på larm utan vi ringer och kallar in vid behov, exempelvis för att hjälpa till med eftersläckningsarbete om sju timmar. Det är ett frivilligt uppdrag och man kan tacka ja eller nej.

Ingen i resursgruppen kommer att arbeta enskilt utan alltid tillsammans med en utbildad brandman. Exempel på arbetsuppgifter kan vara att pumpa vatten, hämta utrustning och bränsle.

–Detta frigör tid för brandmännen. Istället för att en brandman kör och tankar bensindunkar kan någon annan gör det och brandmannen får tid att göra mer nytta vid händelseplatsen, berättar Johan Aronsson.

Under mars och april utbildas gruppen på räddningstjänsten i Nybro och målet är att den är i drift i maj.

– Fler kommuner är igång med detta, men jag vet inte hur långt man har kommit. Planen är också att personer från resursgruppen ska kunna lånas ut till andra kommuner.

Ni har även inlett ett samarbete med hemtjänsten. Kan frivilliga samarbeten leda till att att besparingar görs inom räddningstjänsten?

– Nej, det görs inte för att spara på räddning. Resursgruppen kallas in när våra egna resurser inte räcker till, man har tydligt uttalat att vi måste höja vår förmåga på uthållighet och då är detta ett bra komplement. När det gäller omsorgen är detta ett sätt att nyttja kommunala resurser på ett optimalt sätt och korta ner responstiden till tredje person får en första hjälp. Det har aldrig varit någon diskussion om att spara pengar utan för att öka hjälpen till kommuninnevånarna, säger Magnus Lindahl, räddningschef i Nybro kommun.

Anna BorgSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons