GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fortsatt alliansstyre i Nybro - Centern tackade nej till Socialdemokraternas invit

Nybro kommun får ett fortsatt alliansstyre. Den borgerliga fyrklövern tackade nej till Socialdemokraternas invit om styre i samverkan.
Nybro • Publicerad 24 september 2018 • Uppdaterad 24 september 2018
Christina Davidson (C) tänker ha ett fortsatt alliansstyre av Nybro kommun. Centerpartiet tackade nej till Socialdemokraternas erbjudande om samstyre.
Christina Davidson (C) tänker ha ett fortsatt alliansstyre av Nybro kommun. Centerpartiet tackade nej till Socialdemokraternas erbjudande om samstyre.
Foto: Jan Stenqvist

De samtal och förhandlingar som förts mellan de två stora partierna i Nybro, Socialdemokraterna och Centerpartiet, avslutades under helgen utan att någon överenskommelse gjorts.

Enligt kommunalrådet Christina Davidson var motpartens erbjudande att utöka den politiska organisationen - kommunen skulle styras med två kommunalråd samt ett oppositionsråd på halvtid.

– Det fanns ingen diskussion överhuvudtaget om sakpolitiskt samarbete, och då känner vi att erbjudandet saknar seriositet. Från min horisont har alliansen i Nybro fått ett förstärkt mandat för fortsatt styre, och då kommer vi att som hittills göra överenskommelser över blockgränsen i sakpolitiken. Att söka stöd och samarbete hos Sverigedemokraterna är dock uteslutet, säger hon.

Allianspartierna tillsammans med Spi – Välfärden har den senaste perioden haft 23 mandat av totalt 49 i fullmäktige. Trots att Spi – Välfärden efter valet nu trillat ur och att Centern tappat ett mandat har alliansen fortsatt 23 mandat.

Efter katastrofvalet som Socialdemokraterna gjorde i Nybro 2014 gick partiet lite framåt i valet för några veckor sedan. Vänstern tappade och Miljöpartiet åkte ur. Även om Socialdemokraterna nu är största parti i Nybro kommun så har det röda blocket försvagats - de har 18 platser i fullmäktige.

Sverigedemokraterna med sina 8 mandat är vågmästare.

– Det politiska läget i Nybro är egentligen inte annorlunda mot vad det var förra mandatperioden. Socialdemokraterna ville nu ha oss som stödparti, och det är vi inte intresserade av eftersom alliansen är det större blocket. Vi vill ha en bra dialog om sakpolitiken och breda lösningar, och då får båda sidor ge och ta, säger Christina Davidson.

I veckan kommer allianspartierna att formalisera sitt fortsatta samarbete.

Jan StenqvistSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer