Företagare varnar för falska korrektur

Ett företag i Nybro har fått ta emot ett korrektur på annonser det inte beställt. Företaget hävdar att det rör sig om en bluff och vill varna andra företagare.
Nybro • Publicerad 15 januari 2003

Ingvar Ericson, som driver företaget Programpaketet tillsammans med sin fru, blev förvånad när han fick ett formulär som ser ut som en orderbekräftelse från ett företag som säljer annonser i företagskataloger. Han fattade misstankar och gick in på branschorganet Svensk Handels hemsida där det varnas för avsändaren, Marknads Consulting & Strategi som publicerar Din Kommundel.

- Det här är satt i system. Jag misstänker att de här killarna är på gång med någon ny grej, att de gör ett nytt svep och skickar ut grejer, säger Ingvar Ericson.

35 000 kronor

Annonserna med publiceringar i fyra utgåvor av katalogen kostar sammanlagt omkring 35 000 kronor. Längst upp på formuläret står det med små bokstäver manus/order och sedan står det adressuppgifter för Programpaketet i Nybro.

I formuläret ska beställaren fylla i eventuella korrigeringar och sedan skriva under på att uppgifterna stämmer och att betalningvillkoren accepteras.

- Det är lurigt gjort. De skickar ut manus som innehåller medvetna felaktigheter. Vill man ändra i manus har man godkänt beställningen. Har de väl en bekräftelse är man fast. Metoden är densamma som beskrivs av Svensk Handel.

- Det är bondfångeri i dess värsta form, säger han.

När Ingvar Ericson försökte komma i kontakt med någon ansvarig på Marknads Consulting & Strategi har det inte gått och han har bett dem faxa beställningen som korrekturet grundar sig på utan resultat.

Polisanmälan

Nu har han valt att polisanmäla företaget och i övrigt följa de rekommendationer som branschorganet Svensk Handel beskriver. Bland de åtgärderna ingår att först stryka ett streck över papperet och skriva ej beställd tvärs över och faxa tillbaka underlaget till företaget.

Ola Pilhem
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.