Företag uppmanas ge ungdomar jobb

Kommunen har inga pengar till sommarjobb för ungdomar. Därför uppmanar entreprenören Vesna Latific företag i Nybro att ta ett desto större ansvar.
Nybro • Publicerad 29 mars 2010
Vesna Latific uppmanar företag i Nybro att ta emot sommarjobbande ungdomar - eftersom kommunen inte tänker ha några sommarjobbande ungdomar i sommar.
Vesna Latific uppmanar företag i Nybro att ta emot sommarjobbande ungdomar - eftersom kommunen inte tänker ha några sommarjobbande ungdomar i sommar.Foto: Jan Stenqvist

Vesna Latific driver McDonalds i Nybro, och är van att arbeta med ungdomar. McDonalds, säger hon, är för många det första steget ut i arbetslivet.

– Det är väldigt roligt att se ungdomar växa och utvecklas. Att låta ungdomar få chansen att prova arbete är en stor vinning, inte minst för kommunen. Detta är mycket bättre än att ungdomarna bara ska hänga på stan, säger hon.

När Barometern i fredagens tidning berättade att Nybro kommun i år inte har råd att anställa ungdomar på sommarjobb reagerade Vesna Latific.

– Det var bara en tanke som kom upp - att vi som är lokala företagare kan hjälpas åt och ta emot ungdomar och på så sätt ge ungdomar en inblick i arbetslivet. Visst, det är en liten kostnad - men man kan också se det som en investering. En ungdom som får chansen kanske kan komma tillbaka senare och få anställning, säger hon.

Hon har inte pratat om sin tanke med andra företagare. Hon ser det snarare som ett upprop, en tankeväckare.

– Jag kanske blir utskälld, men det får jag i så fall ta, skrattar hon.

Kommer du själv att ta emot ungdomar i sommar?

– Ja, precis som jag gjort de senaste åren. Man kanske inte ska begära att 16-åringar ska arbeta åttatimmarsdag. Man kan istället ta emot två ungdomar som båda arbetar fyra timmar om dagen, det är nog lagom för att få en första inblick i arbetet, säger hon.

Jan Stenqvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.