GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bong lägger ner tillverkningen i Nybro

Kuvert- och förpackningstillverkaren Bong Retail Solutions, tidigare Ljungdahls, lägger ner sin verksamhet i Nybro.
– Mina tankar finns hos mina anställda, allt från de som varit hos oss i över 40 år till de jag anställt senaste månaderna, säger fabrikschefen Petter Lindahl.
Nybro\nNybro • Publicerad 16 maj 2019 • Uppdaterad 17 maj 2019

De anställda i Nybro fick information efter lunch på torsdagen. Kent Jivetorp, klubbordförande för GS-facket på Bong i Nybro, fick beskedet i samband med ett styrelsemöte i Malmö.

– Det är förstås enormt tråkigt. Vi har jättemycket att göra och har också fått in ordrar för hösten. Det är just nu svårt att förstå varför detta sker; det är väl aktieägarna som tjabbar om lönsamheten förstås. Det här kom som en spark under bältet, säger Kent Jivetorp.

Enligt uppgifter som bekräftas av Kent Jivetorp ska ledningen på Bong ha fått beslutet efter att vd:n från Frankrike besökt Nybro.

– Ett otroligt tråkigt beslut för berörd personal och för Nybro, säger Petter Lindahl.

Han berättar att verksamheten kommer att flyttas till företagets franska fabrik och att det kommer att ske successivt under hösten och vintern.

– Anledningen är att vinna synergieffekter med vår franska verksamhet och samtidigt komma närmare våra huvudmarknader i Frankrike, Belgien och Holland, säger Petter Lindahl.

Han uppger att drygt 35 personer med fast anställning berörs i Nybro. Sälj- och marknadspersonal ska inte påverkas av uppsägningen.

– Det här känns jättetungt. Jag har för egen del jobbat här i 40 år. Jag vet inte vad som kommer att hända, kanske kan jag hitta ett annat jobb, säger Kent Jivetorp.

För Nybros kommunalråd Christina Davidson (C) kom beskedet som en stor överraskning.

– När vi var på företagsbesök för ett halvår sedan hade fabriken lyckats vända omsättningen och gick då riktigt bra, så det här kunde nog ingen förutse. Det är alltid tragiskt och tråkigt när sådant här händer, men jag antar att det kan bli så när ett företag har utländska ägare.

Hur kan kommunen agera?

– Vi ska följa det som händer i företaget och ha en dialog med ledningen. Vi tillsammans med arbetsförmedlingen får försöka se till att denna process landar så bra som det är möjligt, säger hon.

Bongs verksamhet i Nybro har sina rötter i AB Sture Ljungdahl som startade tillverkning av brevpapper och kuvert 1915. Företaget var i början av 1980-talet Sveriges största kuverttillverkare och hade som mest över 800 anställda.

1987 såldes företaget till Munksjö AB och 10 år senare till Bong AB med huvudkontor i Kristianstad.

Jan StenqvistSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.