Bong lägger ner tillverkningen i Nybro

NybroNybro Artikeln publicerades

Kuvert- och förpackningstillverkaren Bong Retail Solutions, tidigare Ljungdahls, lägger ner sin verksamhet i Nybro.

– Mina tankar finns hos mina anställda, allt från de som varit hos oss i över 40 år till de jag anställt senaste månaderna, säger fabrikschefen Petter Lindahl.

De anställda i Nybro fick information efter lunch på torsdagen. Kent Jivetorp, klubbordförande för GS-facket på Bong i Nybro, fick beskedet i samband med ett styrelsemöte i Malmö.

– Det är förstås enormt tråkigt. Vi har jättemycket att göra och har också fått in ordrar för hösten. Det är just nu svårt att förstå varför detta sker; det är väl aktieägarna som tjabbar om lönsamheten förstås. Det här kom som en spark under bältet, säger Kent Jivetorp.

Enligt uppgifter som bekräftas av Kent Jivetorp ska ledningen på Bong ha fått beslutet efter att vd:n från Frankrike besökt Nybro.

– Ett otroligt tråkigt beslut för berörd personal och för Nybro, säger Petter Lindahl.

Han berättar att verksamheten kommer att flyttas till företagets franska fabrik och att det kommer att ske successivt under hösten och vintern.

– Anledningen är att vinna synergieffekter med vår franska verksamhet och samtidigt komma närmare våra huvudmarknader i Frankrike, Belgien och Holland, säger Petter Lindahl.

Han uppger att drygt 35 personer med fast anställning berörs i Nybro. Sälj- och marknadspersonal ska inte påverkas av uppsägningen.

– Det här känns jättetungt. Jag har för egen del jobbat här i 40 år. Jag vet inte vad som kommer att hända, kanske kan jag hitta ett annat jobb, säger Kent Jivetorp.

För Nybros kommunalråd Christina Davidson (C) kom beskedet som en stor överraskning.

– När vi var på företagsbesök för ett halvår sedan hade fabriken lyckats vända omsättningen och gick då riktigt bra, så det här kunde nog ingen förutse. Det är alltid tragiskt och tråkigt när sådant här händer, men jag antar att det kan bli så när ett företag har utländska ägare.

Hur kan kommunen agera?

– Vi ska följa det som händer i företaget och ha en dialog med ledningen. Vi tillsammans med arbetsförmedlingen får försöka se till att denna process landar så bra som det är möjligt, säger hon.

Bongs verksamhet i Nybro har sina rötter i AB Sture Ljungdahl som startade tillverkning av brevpapper och kuvert 1915. Företaget var i början av 1980-talet Sveriges största kuverttillverkare och hade som mest över 800 anställda.

1987 såldes företaget till Munksjö AB och 10 år senare till Bong AB med huvudkontor i Kristianstad.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.