Flera turer i fara när KLT gör nedskärningar

Den sista bussen mellan Kristvallabrunn och Kalmar är nedläggningshotad. Linjen är en av sju i kommunen där KLT planerar nedskärning.
Nybro • Publicerad 3 november 2003

Nybros kommunalråd Markus Lund (s) och Stig Davidson (c) underkänner hälftenägaren landstingets agerande vid besparingen och menar att frågan skulle skötas bättre av regionförbundet.

Det är det ekonomiskt krisdrabbade landstinget som har lagt ut sparbetinget på KLT, Kalmar läns trafik, som ett sätt att plocka hem pengar.

I det sparförslag som KLT presenterat föreslås att linje 132 Kalmar-Trekanten-Kristvallabrunn läggs ned, liksom linje 138 på sträckan Kalmar- Nybro-Orrefors-Målerås-Kosta samt linje 150 Fagerhult-Alsterbro-Kalmar.

Pendling omöjliggörs

Vidare görs inskränkningar på linje 131 mellan Nybro och Kalmar med en dubbeltur och två dubbelturer söndag, bussen mellan Åfors och Nybro föreslås dras in när det inte är skoldag, en dubbeltur mellan Alstermo och Nybro under semesterperioden är hotad och servicelinjen på samma sträcka dras in på torsdagar liksom dubbelturen på lördagar. Förslagen innebär bland annat att arbetspendling mellan Alsterbro och Kalmar omöjliggörs.

Den totala besparingen bara på bussarna i Nybro kommun blir drygt 1,8 miljoner om förslaget klubbas igenom. Nybros kommunledning har yttrat sig till regionförbundet om förslaget och riktar kritik mot landstinget.

Kort varsel

"Landstinget har under de senaste två åren vid två tillfällen krävt att besparingar i befintlig trafik med mycket kort varsel skall verkställas. I övrigt har landstinget, som dock är ägare till hälften av KLT i det närmaste helt avstått från att delta i planeringen av trafiken eller utöva inflytande på dess drift eller skötsel", skriver kommunalråden.

De menar att om landstinget engagerade sig mer i trafikplanering och drift skulle det sannolikt gynna länets invånare och de understryker vikten av att landstinget utövar sin ägarroll aktivt.

"Nybro kommun anser att den tid som stått till förfogande i trafiken är alldeles för kort. Frågan om förändringar i trafiken bör hänskjutas till regionförbundet och behandlas där på ett sätt som medger berörda parter rimliga möjligheter att fatta genomtänkta beslut", skriver kommunalråden.

Ni är rätt så skarpa mot landstinget?

- Ja och det är vi inte den

enda kommunen som är, säger Markus Lund.

KLT fattar beslut inom kort.

Emma Nordander Arenius
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.