Färre poliser i tjänst under sommaren

Under sommarmånaderna sköter två närpoliser verksamheten i Nybro och Emmaboda. Tidigast i höst ökar antalet poliser i Nybro.
Nybro • Publicerad 1 juli 2005

Nybro

Många polisstationer drar ned bemanningen sommartid. En rundringning som TT gjort visar att polisens bemanning minskar med 30-50 procent under semestermånaderna. Nybro är inget undantag. Före och efter semesterperioden arbetar fem närpoliser i Nybro men för närvarande är bara närpolischefen och en utredare i tjänst.

Målet ligger långt bort

Målet, att ha tio närpoliser i Nybro, ligger långt bort.

- Vi är medvetna om situationen och den kritik som finns bland folk. Vi kommer att prioritera Nybro när vi fyller på bemanningen men utryckningsverksamheten måste gå före, det måste alltid finnas poliser som åker på akuta ärenden, säger Sven-Erik Karlsson som är avdelningschef för närpoliserna i länet.

Polisens dåliga ekonomi är den främsta anledningen till underbemanningen.

Stora pensionavgångar

Polisskolorna i Växjö, Solna och Umeå examinerar kontinuerligt ut nya kullar och tillgången på poliser bedöms som god. Och de kommer att behövas eftersom stora pensionsavgångar är att vänta de närmaste åren.

I Nybro pensionerades en polis i våras och han är ännu inte ersatt. Nästa år väntar ytterligare en pensionering och för att täcka behovet hoppas Sven-Erik Karlsson kunna skicka fler poliser till Nybro i höst.

- Min förhoppning är att kunna skicka en eller kanske två poliser till Nybro i höst. På sikt ska vi försöka förstärka närpolisen i Nybro men det kommer att ta tid, säger Sven-Erik Karlsson och understryker att det finns fler poliser än närpoliserna som arbetar i Nybro.

- Nybro är inget laglöst land bara för att några poliser har semester. Det är lätt att glömma bort trafikpolisen och utryckningsstyrkan som också servar Nybro. Kvällar, nätter och helger har vi ofta patruller som kör till både Nybro och Emmaboda, säger Sven-Erik Karlsson.

I mitten av augusti återgår närpolisstationen till sin ordinarie underbemanning på fem poliser.

Anna Mi Matzén
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.