Familjecentrum kan bli verklighet redan nästa år

Nästa års stora socialpolitiska satsning blir att skapa ett familjecentrum med nyheten föräldrarådgivning.
Nybro • Publicerad 24 november 2003

I flera år har det surrats om familjecentrum i Nybro kommun, men nu ser det ut att bli verklighet redan nästa år. Tanken är att på ett och samma ställe samla öppna förskolan, som drivs av socialtjänsten, mödrahälsovården och barnhälsovården. Föräldrarådgivning är en annan nysatsning och där föräldrarna erbjuds ett bollplank i sitt föräldraskap. Eventuellt tänker sig individ- och familjenämnden även en påbyggnad av barnpsykolog och kuratorer på konsultbasis.

- Vi vill att detta ska ses som en servicefunktion till familjerna och inte som filialer till myndigheterna, säger nämndordförande Bertil Johnsson (s).

När all verksamhet som nyblivna föräldrar vanligen använder sig av hamnar under samma tak menar man att kontakten med myndigheterna generellt avdramatiseras och att det blir ett mindre steg för familjer att söka hjälp och råd om det skulle kärva.

Landstinget har hittills sagt sig vara positivt och modellen finns redan i andra kommuner.

Exempelvis Kalmar har flera familjecentra och enligt individ-och familjechefen Stig-Roland Fagergård är det en modell som uppskattas. Att samla hälsovården och den sociala hjälpen på samma ställe är också ett sätt att lättare kunna hjälpa innan problemen blivit stora och besvärliga.

- Ofta får det gå för lång tid och mönster som är svåra att bryta hinner etableras i familjen. Här pratar vi om positiva insatser i ett tidigt skede som är förenade med glädje, säger Bertil Johnsson.

Pengarna räcker från kommunens sida förutsatt att inte Landstinget drar sig ur projektet.

Emma Nordander Arenius
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.