Annons

Ny explosion på Kährs: ”Kunde gått illa”

En kraftig explosion inträffade på torsdagskvällen i en container inne på Kährs. Ingen person skadades men tryckvågen fick rutorna att skaka hos räddningstjänsten flera hundra meter bort.
– Det kunde ha gått riktigt illa, säger styrkeledaren Charlie Dziobek.
NYBRO • Publicerad 8 november 2018
Kährs i Nybro.
Kährs i Nybro.

Larmet kom vid 19.49 på torsdagen. Då hade en gasolflaska i en container, som tillhör ett av företagen som arbetar med den nya pelletsfabriken på Kährs, plötsligt exploderat.

– Vi märkte av det direkt eftersom tryckvågorna fick rutorna hos oss att skaka, säger Charlie Dziobek.

Annons

Dörrarna till den slutna containern flög upp av explosionen och arbetsmaterial spreds ut över området. Lyckligtvis fanns ingen människa i närheten. Inte heller några byggnader kom till skada.

– Det var verkligen tur, det var en rejäl smäll.

I containern fanns tre gasolflaskor, men bara en av dem exploderade. Charlie Dziobek tror att smällen orsakades av gasol som läckt ut från någon av flaskorna.

– Någon antändningskälla har sedan tänt gasolen och orsakat den kraftiga explosionen.

I samband med smällen startade också en brand i containern. Räddningstjänsten släckte den och kontrollerade att den inte spridit sig till liknande containrar som stod i närheten innan ärendet lämnades över till Kährs.

Polisen hade på torsdagskvällen inte varit på platsen.

– Det är oklart om vi kommer att åka eftersom vi inte misstänker något brott, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson vid polisens ledningscentral.

Det har bara gått en dryg vecka sedan spånfilter exploderade på taket till Kährs panncentral. Det orsakade en kraftig brand som stoppade golvtillverkningen i flera dagar.

David IsefjordSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons