Enigt beslut om Brunnen

Projekt Brunnen, en lokal näringslivs- och utbildningssatsning, blir av som planerat. En enig kommunstyrelse tog beslutet på måndagen.
Nybro • Publicerad 20 december 2005

Projektet Brunnen har på senare tid ifrågasatts kraftigt, framför allt av kommunchef Nils-Erik Gustavsson. Hos den politiska kommunledningen finns dock inga betänkligheter.

När kommunstyrelsen på måndagen äntligen fick ärendet på sitt bord var samstämmigheten total. Det finns däremot ännu outredda frågetecken. Ett sådant är under vilket huvudmannaskap projekt Brunnen ska drivas.

-ÊVi har två styrgrupper, en politisk och en tjänstemannatillsatt, som tittar på det här. Tills vidare får barn- och utbildningsnämnden ta hand om det här, säger kommunalrådet Markus Lund (s).

Frågan om var det framtida huvudmannaskapet ska ligga ska vara definitivt klar till inledningen av nästa mandatperiod, årsskiftet 2006/20007. Det är också då som Markus Lund gissar att projektet kan rulla i gång på allvar.

Ett annat frågetecken gäller Ljunghaga där vuxenutbildningen är förlagd. När vuxenutbildningen flyttar till Brunnen står kommunen med en tom fastighet.

-ÊDet finns ett uppdrag hos tekniska om att antingen försöka hyra ut fastigheten eller sälja den, säger Markus Lund.

Projekt Brunnen är kommunens stora satsning på att samla utbildningar och en rad nya företag under ett och samma tak. Kommunen har fört förhandlingar med fastighetsbolaget Nordisk Renting AB om 5 500 kvadratmeter stora ytor på Bong Ljungdahl. Nordisk Renting har tagit på sig att anpassa lokalerna. Investeringarna får dock inte överstiga 31,7 miljoner kronor om kommunen ska klara de hyresnivåer som diskuterats.

-ÊVi har satt den summan som tak. Det är också lite för att sätta press på fastighetsägaren, säger Markus Lund.

Jan Stenqvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.