En miljon försvinner längs vägen

Det är dyrt att vara gammal i Nybro. I dag kan Barometern och Radio Kalmar avslöja att matsystemet som ska vara ett nollsummespel kostar pensionärerna närmare en miljon kronor varje år.
Nybro • Publicerad 5 oktober 2011
Foto: 
Omsorgsnämndens ordförande Bertil Johnsson (S) och omsorgschef Irene Sjödahl blir själva förvånade över de siffror Barometern och Sveriges Radio Kalmar presenterar.
Omsorgsnämndens ordförande Bertil Johnsson (S) och omsorgschef Irene Sjödahl blir själva förvånade över de siffror Barometern och Sveriges Radio Kalmar presenterar.Foto: Karin Lagerström

”Det viktiga är att alla betalar samma pris för maten och vi ska inte tjäna något på affären med tekniska kontoret”. Det sade omsorgsnämndens ordförande Bertil Johnsson till Barometern i går. I dag kan vi visa att det inte stämmer.

På tisdagen avslöjade vi att alla som äter äldremat i Nybro kommun är med och betalar för transporterna – även om maten lagas vägg i vägg med mat­salen.

Omsorgsnämndens ordförande beskrev det som att maten betalas solidariskt av alla pensionärer som äter äldremat i Nybro.

Med den logiken skulle maten alltid kosta 46,23 kronor per portion, vilket är den summa som omsorgen betalar till tekniska nämnden.

Men trots att transporten redan är solidariskt betald av alla Nybros pensionärer som äter kommunal mat betalar de som har hemtjänst inte 46,23 utan 62 kronor per portion. Detta eftersom Nybro kommun lägger på just en transportkostnad på nästan 16 kronor.

Om de pensio­närer som bor i Orrefors skulle betala hela kostnaden för mattransporten skulle det naturligtvis bli oerhört dyrt. Men matdistribution är en beviljad insats och många som får mat hem har också hemtjänst. Och för hemtjänst finns en maxtaxa som innebär att ingen betalar mer än 1?712 kronor i månaden. Där ingår dock inte maten. Men i vissa kommuner, till exempel Klippan i Skåne, låter man transporten av maten ingå i maxtaxan.

Nybro kommun har dock valt att inte se mattransporten som en tjänst inom ramen för hemtjänst. I stället lägger man ut kostnaden ”solidariskt” på alla äldre som äter av den.

Barometern och Sveriges Radio har också räknat ut exakt vad omsorgen betalar till tekniska för maten och vad de får in av pensionärerna varje månad. Det visar sig att de äldre betalar in 80?000 kronor ”för mycket” varje månad vilket blir nästan en miljon kronor på ett år.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.