En anmälan handlar om kränkande behandling, en annan om dåligt bemötande - och fem anmälningar gäller stöld av pengar. Uppgifterna framgår av det material som omsorgskontoret i Nybro ska skicka in till länsstyrelsen i Kalmar.
Signal om fungerande rutiner - Nybro är en av de kommuner i länet som redovisar flest anmälningar. Det behöver inte betyda att verksamheten generellt är dålig på något sätt. Tvärtom kan det vara en signal om att man har fungerande rutiner. Personalen har enligt lagstiftningen skyldighet att anmäla missförhållanden, säger Eva Brynolf, socialkonsulent på länsstyrelsen i Kalmar.
Vid fem tillfällen under fjolåret inträffade vad som i anmälan benämns som ekonomiskt övergrepp - en vårdtagare som blivit bestulen på pengar. I ett fall rörde det sig om närmare 2 000 kronor. Samtliga dessa ledde till polisanmälan.
Enligt en anmälan har en vårdtagare bestulits på 21 tabletter stesolid. Även detta ledde till polisanmälan. Ytterligare anmälningar handlar om kränkande behandling och brister i bemötande. Vid två tillfällen ledde detta till varning och omplacering.
- Elva anmälningar kan ses som ganska mycket i en jämförelse med andra kommuner
i länet, men man kan också se det som att personalen är noga med att faktiskt göra anmälningar. Det finns alltså både något positivt och något negativt med en sådan siffra. Man kan tycka att det inte borde finnas några anmälningar alls, men det skulle kunna tolkas som att allt inte kommer fram, säger omsorgschefen Hans-Gunnar Hovbäck.
Skyldiga att anmäla övergrepp Lex Sara infördes i januari 1999 och föreskriver att den som arbetar med service och omvårdnad av äldre och funktionshandikappade är skyldiga att anmäla övergrepp vanvård och liknande missförhållanden till socialnämnden.
De första åren gjordes inga lex Sara-anmälningar i Nybro kommun. 2002 skrevs sex anmälningar, 2003 gjordes två anmälningar och 2004 gjordes nio stycken.
Längre fram i vår släpps statistik för 2005.
- Det här är en undersökning som vi gör årligen, och det finns en poäng med det. Det ger kommunerna anledning att ständigt ha en diskussion i gång om de här sakerna. Det är viktigt att personalen påminns om sin anmälningsskyldighet, säger Eva Brynolf.