Drift och underhåll kostar 1,2 miljoner

Nybro • Publicerad 12 november 2010

Nybro kommun köpte Trädgårdsvillan, Gästvillan, Hammarsmedjan, utställningshallen med Kristallbaren och konferensdelen på bruket för 5,3 miljoner kronor sommaren 2009, ett beslut som fattades av ett djupt oenigt fullmäktige.

Det rör sig om lokalytor på närmare 3000 kvadratmeter, som kostat kommunen ungefär 980 000 kronor i drift och underhåll för 2010.

Under hösten har Nils-Erik Gustafsson arbetat med att fylla de tomma lokalerna så att kommunen kan få in hyresintäkter. Med fyllda hus ökar driftskostnaderna och tekniska nämnden begär totalt 1,2 miljoner kronor för drift och underhåll framöver.

Nils-Erik Gustafsson räknar med att affären med Orrefors Kosta Boda ska vara helt klar med kontrakt undertecknade i nästa vecka.

Klart är att kommunala bolaget AB Nybro Brunn flyttar in glasskolans teoretiska verksamhet i konferensrummet och föreningen Glasrikets skatter hyr utställningshallen av Nybro kommun.

– Just nu arbetar vi med att separera byggnaderna från Orrefors Kosta Boda, så att brandlarm går till kommunen istället. Vi har även installerat fjärrvärme, men det är mycket kvar att göra i underhåll för att Gästvillan ska fungera. Vi behöver byta tak och laga den trasiga terrassen, säger kommunens fastighetschef Anders Johnsson.

Pia Olofsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.