Dött lodjur vid vägkanten visade sig vara skjutet

NYBRO Artikeln publicerades
Polisens presstalesperson Robert Loeffel och en genrebild av ett lodjur.
Polisens presstalesperson Robert Loeffel och en genrebild av ett lodjur.

I höstas hittades ett dött lodjur vid riksväg 25. Inledningsvis trodde polisen att det hade blivit påkört. Efter obduktion har det nu visat sig att djuret blev skjutet.

Det var i slutet av oktober som fyndet gjordes. I en å vid vägkanten, mellan Trekanten och Nybro, låg ett dött lodjur.

– Vi trodde att någon hade kört på det och smitit från platsen, säger Robert Loeffel, presstalesperson vid polisen i region syd.

Lodjuret skickades till statens veterinärmedicinska anstalt. Där gjorde man nyligen en oväntad upptäckt. Skadorna på djuret visade att det blivit skjutet med kula och inte påkört. Polisen tror att lodjuret dödades någon annanstans och sedan släpptes av vid fyndplatsen.

Brottet rubriceras som illegal rovdjursjakt, men polisen har inga större förhoppningar om att kunna hitta den skyldige.

– Det är väldigt svårt att utreda, vi har inte särskilt mycket att gå på. Sådana här fall är inte särskilt vanliga, men i Kronoberg har det inträffat då och då, säger Robert Loeffel.

Vid länsstyrelsens senaste inventering av lodjursbeståndet i Kalmar län hittades 8,5 familjer, vilket motsvarar 47 lodjur.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.