GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Dött lodjur vid vägkanten visade sig vara skjutet

I höstas hittades ett dött lodjur vid riksväg 25. Inledningsvis trodde polisen att det hade blivit påkört. Efter obduktion har det nu visat sig att djuret blev skjutet.
NYBRO • Publicerad 14 februari 2019
Polisens presstalesperson Robert Loeffel och en genrebild av ett lodjur.
Polisens presstalesperson Robert Loeffel och en genrebild av ett lodjur.

Det var i slutet av oktober som fyndet gjordes. I en å vid vägkanten, mellan Trekanten och Nybro, låg ett dött lodjur.

– Vi trodde att någon hade kört på det och smitit från platsen, säger Robert Loeffel, presstalesperson vid polisen i region syd.

Lodjuret skickades till statens veterinärmedicinska anstalt. Där gjorde man nyligen en oväntad upptäckt. Skadorna på djuret visade att det blivit skjutet med kula och inte påkört. Polisen tror att lodjuret dödades någon annanstans och sedan släpptes av vid fyndplatsen.

Brottet rubriceras som illegal rovdjursjakt, men polisen har inga större förhoppningar om att kunna hitta den skyldige.

– Det är väldigt svårt att utreda, vi har inte särskilt mycket att gå på. Sådana här fall är inte särskilt vanliga, men i Kronoberg har det inträffat då och då, säger Robert Loeffel.

Vid länsstyrelsens senaste inventering av lodjursbeståndet i Kalmar län hittades 8,5 familjer, vilket motsvarar 47 lodjur.

David IsefjordSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.