Död kvinna funnen i Målerås

Polisen misstänker att den 68-åriga kvinna som påträffades död i Målerås under helgen blev mördad. En nära anhörig till offret har anhållits.
Nybro • Publicerad 29 juli 2012
Foto: 

Kvinnan hittades vid halv femtiden på söndagen i Målerås utanför Nybro. En polispatrull fann liket och omedelbart inleddes en förundersökning.

Rättsläkare och polisens tekniker var på söndagskvällen på platsen för att säkra spår.

Området runt kvinnans bostad är avspärrad. Barometerns utsände på plats rapporterade under förmiddagen att flera poliser finns inne på tomten och inne i huset.

På baksidan av huset ses dessutom jordhögar som tyder på att grävningar skett på platsen. Intill ligger en större mängd svarta sopsäckar med okänt innehåll.

Den gripne mannen är i 40-årsåldern. Efter det inledande förhöret beslutade åklagare att han skulle anhållas som skäligen misstänkt för mord alternativt dråp.

Den anhållne mannen är också misstänkt för brott mot griftefriden.

– Det kan man bli om man stör en befintlig grav eller handhar en kropp på ett vanvördigt sätt, kommenterar kammaråklagare Johan Henningsson.

Han greps i Stockholms län och har hittills bara kort förhörts där i samband med att han delgavs misstanke om mord alternativt dråp.

Kvinnan hittades utomhus, i närheten av en tvåplansvilla på en mindre ort utanför Nybro. Det är oklart hur länge hon legat där. Enligt polisen hade hon varit död ett tag när hon hittades, möjligen något eller några dygn.

Polisen vill inte kommentera om kvinnan var nergrävd när hon hittades, inte heller om den misstänkte mannen och den döda kvinnan haft någon känd relation till varandra sedan tidigare.

Båda var okända för polisen.

Polisens hypotes är att kvinnan dött inne i huset, något som närmare ska undersökas av tekniker.

Poliser begav sig till kvinnans bostad på söndagen på grund av uppgifter om att det skulle finnas en avliden kvinna där.

– Av fynd som gjordes på platsen och efter undersökning av kroppen finns anledning att anta att kvinnan utsatts för ett våldsbrott, säger kriminalinspektör Ulf Juhlin.

Varför misstankarna sedan riktades mot mannen, som är i 40-årsåldern, vill utredarna inte berätta. De vill inte berätta var han bor och de avstår också ifrån att kommentera frågan om något mordvapen hittats.

Under dagen i dag förhörs grannar. Den misstänkte förs till Småland och kommer att förhöras först under tisdagen.

– Det är sannolikt att han kommer att begäras häktad och häktningsförhandlingen kommer i så fall att hållas under onsdagen, säger kammaråklagare Johan Henningsson.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.