De tågade för fred och frihet
Vid samlingen på torget såg det först ganska tunnsått ut bland demonstranterna. Fanbärarna hade bekymmer med de friska vindarna som virvlade upp där de ställt upp sig. Men när orkestern började spela trillade allt på plats. Publiken fanns där. Drillflickorna svängde sina stavar och plakathögen blev allt mindre. En visselpipa gav ton och första majtåget var på väg mot Qvarnaslät.
Vindarnas framfart gick inte att stoppa, men bilarna som tänkt passera Grönvägen fick pausa när Nybros arbetarrörelse marscherade över gatan och tog ena körfilen i anspråk. Budskap som Alla folks frihet och hela världens fred samsades med Vi tar fajten. Därtill stod de handikappade i centrum då årets huvudtalare Lena Öhrsvik, Reumatikerförbundets ordförande, slog ett slag för de handikappade och gav samtidigt den socialdemokratiska regeringen en känga för att vilja införa en tredje sjukskrivningsvecka betald av arbetsgivaren.
Främlingsfientlighet
Vid slutdestinationen Qvarna- slät hälsade arbetarekommunens ordförande Evy Annér välkommen. Karl Längberg, SSU, höll sitt första tal som ägnades åt att peka på vikten att få de unga politiskt aktiva och att kämpa mot främlingsfientlighet i alla former.
- Man löser inte problemen med ohälsa genom ingrepp i försäkringen. Vi äter inte medicin och är borta från jobbet för att vi tycker det är
kul, säger Lena Öhrsvik.
Lösningen på sjukskrivningsfrågan menar hon är en stor satsning på rehabilitering i stället.
- Så att vi kan bli skattebetalare i stället för bidragstagare, säger hon.
Kärlekspartiet
Roger Widén, partiledare för kärlekspartiet, höll inte tal, men deltog i tåget med eget plakat.
Kommunalrådet Markus Lund (s) höll sig också undan talarstolen. Men att demonstrera på 1 maj är för honom en självklarhet.
- Att gå med i demonstrationståget ger mig en väldans känsla i hela kroppen. Det är härligt, säger han.