Därför är personal i omsorgen tillbaka: ”Situationen blev ohållbar”

Nybro ,
Bemanningen är god på Strandvägens äldreboende i Nybro.
Foto: Jan Stenqvist
Bemanningen är god på Strandvägens äldreboende i Nybro.

I slutet av förra veckan sjukskrev sig flera i omsorgen i Nybro. I måndags var de flesta tillbaka på jobbet och det har skapat oro hos anhöriga om att sjuk personal jobbar. Men det finns en förklaring.

I förra veckan gick krisledningen i Nybro kommun ut med att personal ska sjukskriva sig vid minsta sjukdomssymtom och att man ska stanna hemma om någon i familjen är sjuk även om man själv är frisk.

– Det innebar att flera i vår personal inte kunde jobba med anledning av att man hade sjuka barn hemma. Annars hade de ordnat att mannen skulle varit hemma, eftersom de har ett samhällsviktigt jobb. Situationen blev ohållbar för oss och det var inte rimligt att ligga över Folkhälsomyndighetens rekommendationer, berättar Carina Leijon, omsorgschef.

Carina Leijon, omsorgschef, Nybro kommun.
Foto: Anna Borg
Carina Leijon, omsorgschef, Nybro kommun.

På grund av svårigheten att bemanna omsorgen ändrade krisledningen sitt beslut från och med i måndags. Nu gäller Folkhälsomyndigheternas rekommendation om att man ska vara hemma vid minsta sjukdomssymtom, men man behöver inte vara hemma om någon är sjuk i familjen. Förändringen ledde till att bemanningen återigen är god i omsorgen. Händelsen har skapat oro hos vissa anhöriga om att personalen tvingas jobba fast de är sjuka, men så är inte fallet.

– Vi har ingen sjuk som jobbar utan sjuk personal stannar hemma. Om någon insjuknar på jobbet skickas den personen hem. Det finns ingen anledning till oro, berättar Carina Leijon.

Hon berättar att nu fungerar det bra i omsorgen med bemanningen. Ett exempel är att på Strandvägens äldreboende har man hittat en vardag för de boende. Där är det inga problem med bemanningen och det finns gott om vikarier att tillgå, berättar Susanne Jonsson - Norrby, enhetschef.

– Vi har inga gemensamma samlade aktiviteter för alla äldre på boendet, men försöker att normalisera vardagen och tar en dag i taget. Istället har personalen på avdelningarna ordnat frågesport och lässtunder, berättar hon.

Vilka reaktioner har ni möts av från de äldre och anhöriga på Strandvägen?

– Lite oro och frågor. Vi har bett de anhöriga att vara restriktiva med besök och det har man förståelse för, berättar Susanne Jonsson - Norrby.

LÄS MER OM CORONA:

LÄS MER OM CORONA I NYBRO:

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.