Budfirma stämmer kommunen på 900 000

Företaget Connys Budbilar stämmer Nybro kommun på drygt 900 000 kronor för avtalsbrott.
Avtalet hävdes på oskäliga grunder, anser företagets advokat
Nybro • Publicerad 13 november 2003

Connys Budbilar har haft distributionsavtal med Nybro kommun sedan den 1 juli 2001. Firman har dels haft mattransporter mellan skolor och institutioner, dels mattransporter till enskilda kommuninvånare.

Det ursprungliga avtalet sträckte sig fram till juni 2006, men det avbröts av kommunen i april och juni i år.

- Vi var inte nöjda med företagets prestationer. Mer än så vill jag inte kommentera, säger Rolf Hagström, inköpschef på Nybro kommun.

Återkommande förseningar

I den stämningsansökan som företagets advokat lämnat till tingsrätten i Kalmar preciseras den kritik som Nybro kommun framfört som grund för uppsägningen. Här nämns att kommunens kritik bland annat handlar om återkommande förseningar vid matleveranserna och kraftiga oljeläckage från en av transportbilarna.

Detta avvisas av företaget. Dess juridiska ombud anser att kommunen sagt upp avtalet utan sakliga skäl och på ett felaktigt sätt. Företaget kräver nu ett skadestånd på 905 510 kronor för utebliven vinst, kostnader vid avveckling av entreprenaden och skadad good will.

- Naturligtvis avvisar vi kravet, säger Rolf Hagström.

Nybro kommun ligger nu ute med en ny upphandling för mattransporterna. Vid årsskiftet är det tänkt att en ny entreprenör ska sköta mattransporterna.

Conny Blomgren, som driver Connys Budbilar, har avböjt att kommentera stämningen.

Jan Stenqvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.